Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Λιτός, αλλά και... προεκλογικός

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, στον οποίο αποτυπώνεται - εξωραϊσμένη - η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για το 2004

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004. Πρόκειται για προϋπολογισμό ο οποίος διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και στις κοινωνικές δαπάνες. Εχει προεκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς ενσωματώνει τα μέτρα της «χάρτας σύγκλισης» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Παράλληλα, επιδιώκει την αφειδή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οικονομικό βάρος των οποίων αυξάνει μέρα με τη μέρα. Ο προεκλογικός του χαρακτήρας και η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα δύο στοιχεία που διαφοροποιούν τον προϋπολογισμό του 2004 από τους προηγούμενους. Για το θέμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργάνα.

Για «σαφή προτεραιότητα δημοσιονομικής σταθερότητας», που θα πρέπει να έχει στη φάση αυτή η ελληνική οικονομία, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, μετά το τέλος της σύσκεψης, στέλνοντας έτσι καθαρό μήνυμα στα διάφορα κέντρα της ολιγαρχίας και τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ικανοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις. Παρέμβαση εξάλλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς της χώρα μας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Σόλμπες, με τις οποίες καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων και της ισοσκέλισης των προϋπολογισμών της... Με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Π. Σόλμπες, η ΕΕ επιμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα. Ως γνωστό, στις φθινοπωρινές προβλέψεις η ΕΕ εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2004 θα ανέλθει στο 2,4%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους κάνει λόγο μόνο για έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ. Διαφορά εκτιμήσεων, η οποία έγινε το επίκεντρο αντιπαραθέσεων μεταξύ κοινότητας και ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004, τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 2,7 δισ. ευρώ ως προς το 2003 και θα διαμορφωθούν στα 40,7 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 7%). Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,7% (περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα) και θα ανέλθουν στα 32,8 δισ. ευρώ, οι τόκοι του δημοσίου χρέους θα ανέλθουν στα 9,75 δισ. ευρώ και τα χρεολύσια στα 20,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ