Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Μεγάλωσε κατά 475 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες

Στο 15% του ΑΕΠ τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας μας, γεγονός που καταγράφεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 475 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η συνολική εικόνα που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το σύνολο του «πάρε- δώσε» της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του κόσμου (ευρωπαϊκές και μη) και αφορούν στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2003. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στο 15% του ΑΕΠ και το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου (περιλαμβάνει το σύνολο των δοσοληψιών) για τέταρτο κατά σειρά έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφουν επίσης την απομύζηση παραγωγικών πόρων της χώρας, που με τη μορφή πληρωμών για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» κατευθύνονται στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της ΕΕ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2003:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες) έφτασε σε 5,01 δισ. ευρώ (από 4,54 δισ. το 2002), διογκώθηκε δηλαδή σε ποσοστό 10,5%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε σε 16,7 δισ. ευρώ (16,6 δισ. το 2002) με αύξηση 0,5%.
  • Οι πληρωμές στο εξωτερικό για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 3,18 δισ. ευρώ (2,64 δισ. το 2002) με αύξηση 8,8%. Τα συγκεκριμένα ποσά πηγαίνουν σε ξένες τράπεζες και χαρτοφυλάκια είτε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους είτε για τις υπάρχουσες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ (προέρχονται κυρίως από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) παρουσιάζουν σημαντική μείωση κατά 10,9% (4,1 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. το 2002). Την ίδια στιγμή οι πληρωμές της Ελλάδας προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 6,7%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ