Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Σαφάρι» για το ξήλωμα διαφημιστικών πινακίδων

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει σαφάρι για το ξήλωμα των παράνομων - με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ψηφίστηκε το 1999 και το νόμο 2946 που ψηφίστηκε το 2001 - διαφημιστικών πινακίδων.

Το ξήλωμα των πινακίδων, με ευθύνη της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, θα ξεκινήσει από τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και τους οδικούς άξονες που αποτελούν τον Ολυμπιακό Δακτύλιο, ενώ με ευθύνη των περιφερειαρχών και του ΤΕΟ θα συνεχιστεί κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών στα σημεία όπου απαγορεύεται η ανάρτησή τους.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την επιβολή ποινών (μέχρι ένα χρόνο φυλάκιση και μέχρι 30.000 ευρώ πρόστιμα - στην Αθήνα μέχρι 100.000 ευρώ) στους διαφημιστές και τους ιδιοκτήτες των χώρων ανάρτησης των διαφημιστικών πινακίδων.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει, απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και ζώνες προστασίας, σε μνημεία, σε δημόσια κτίρια, σε κοιμητήρια και τόπους λατρείας, σε επιφάνειες δημόσιων τεχνικών έργων, σε ταράτσες σπιτιών κ.ά. Ειδικά για την Αθήνα απαγορεύεται η ανάρτησή τους τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και στους βασικούς οδικούς της άξονες.

Στο μεταξύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή των νόμων, καθορίζονται οι τύποι των διαφημιστικών πινακίδων που μπορούν να μπουν σε χώρους που επιτρέπονται. Επίσης με διάταξη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ παρέχεται το δικαίωμα στον περιφερειάρχη να επιβάλλει πρόστιμα στους δήμους, αν δεν αφαιρούν τις παράνομες πινακίδες.

Ο παριστάμενος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Γ. Χαραλάμπους συμφώνησε με τα μέτρα κατά των διαφημιστικών πινακίδων, παρότι δήλωσε ότι οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την αδειοδότησή τους θα χάσουν πολύτιμους πόρους που κατευθύνονταν σε κοινωφελείς υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ