Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Και αντισυνταγματικό!
  • Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί του καταστροφικού δασικού νομοσχεδίου
  • Την αντισυνταγματικότητά του, αλλά και την πρωτοφανή λαθροχειρία που επιχειρείται σε βάρος της έννοιας του δάσους, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης

Eurokinissi

To καταστροφικό δασικό νομοσχέδιο που εκχωρεί εκατομμύρια στρέμματα δάσους σε καταπατητές εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή, με αντισυνταγματικό τρόπο και με εσπευσμένες διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος και πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση αποφάσισε το σοβαρό αυτό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια να γίνει συζήτηση σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Η μεθόδευση αυτή προκάλεσε χτες την αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, με την οποία συμφώνησαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων και όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, το ΚΚΕ θα θέσει το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ζητώντας να γίνει αναλυτική συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Σώματος.

Μιλώντας για την ουσία του νομοσχεδίου ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικό, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ και κατήγγειλε ότι με τις διατάξεις του επιχειρείται πρωτοφανής λαθροχειρία για την έννοια του δάσους. Το αποτέλεσμα της ψήφισης του νομοσχεδίου, είπε, θα είναι ο αποχαρακτηρισμός τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτάσεων που έχουν δασοκάλυψη ενώ εν δυνάμει μπορεί να αποχαρακτηριστούν έως και 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

Ολα αυτά, συνέχισε, γίνονται με αποκλειστικό σκοπό να ωφεληθούν ορισμένοι και είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση άφησε επί 20 χρόνια την παρανομία να κυκλοφορεί και τώρα με το νομοσχέδιο έρχεται να τη νομιμοποιήσει.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματική ρύθμιση του θέματος τότε θα περίμενε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και μετά θα προχωρούσε. Αντίθετα, είπε, απ' ό,τι φαίνεται το κτηματολόγιο «πάει περίπατο».

«Μην το φέρετε στην Ολομέλεια αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αντί να διορθώνονται οι όποιες ελλείψεις υπήρχαν σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, η κατάσταση χειροτερεύει, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τα καμένα δάση, αντί να αναδασώνονται παραδίνονται στην κατάτμηση και την οικοδόμηση.

Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση ποτέ δε θέλησε να προχωρήσει στο δασικό κτηματολόγιο και γι' αυτό έρχεται σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αποχαρακτηρίσει εκτάσεις, να τις ξεπουλήσει και να βολέψει «ημετέρους». Για το λόγο αυτό δε χρησιμοποιεί κοντά στις αεροφωτογραφίες του 1945 και άλλα αποδεικτικά βοηθητικά μέσα, για να αποκαλύψει τις παρανομίες.

Καταψηφίζουμε, είπε χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο αυτό που είναι υποκριτικό, αντισυνταγματικό, αναχρονιστικό και ψευδεπίγραφο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής καταψήφισε το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι είναι αποσπασματικό, αυθαίρετο και προεκλογικό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του είχε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία των δασών. Εκ μέρους του ΣΥΝ η Α. Ξυροτύρη το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, βαθύτατα αντιοικολογικό και επιστημονικά έωλο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται χρόνια προβλήματα που βασανίζουν χιλιάδες πολίτες και έχουν φέρει τις δασικές υπηρεσίες σε οριακή κατάσταση. Κατά τον υπουργό, το νομοσχέδιο προστατεύει τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα και εναρμονίζεται με τις νέες συνταγματικές προβλέψεις για το θέμα. Ισχυρίστηκε δε ότι οι ορισμοί που υπάρχουν στο Σύνταγμα για το δάσος «αποτελούν όρους νομικά απροσδιόριστους και ως εκ τούτου χρήζουν αποσαφήνισης και εξειδίκευσης» την οποία κάνει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης. Παραδέχτηκε τον προωθούμενο αποχαρακτηρισμό δασών αφού είπε ότι «επιδιώκουμε να λύσουμε και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ