Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαραίτητη η πρόληψη

Σε 600.000 υπολογίζονται στη χώρα μας οι πάσχοντες από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις του αναπνευστικού που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα.

Οπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια, ενώ η πάθηση χαρακτηρίζεται από περιορισμό της ροής του αέρα στους βρόγχους. Πέρα απ' το κάπνισμα ενοχοποιούνται οι σκόνες στον επαγγελματικό χώρο, τα χημικά ερεθιστικά, η ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στην παιδική ηλικία. Στην Ελλάδα, απ' την πάθηση κινδυνεύουν περισσότερο οι αγρότες, καθώς τα ποσοστά στην επαρχία είναι διπλάσια από αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού ένας στους εφτά αγρότες (ποσοστό 15,1%) που καπνίζουν πάσχουν από ΧΑΠ.

Οι ειδικοί συνέστησαν σε όλους τους καπνιστές να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) και ζήτησαν από την πολιτεία να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς και να προχωρήσει σε προγράμματα για τη μείωση του καπνίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ