Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ

«Ελεύθερη Ελλάδα» (Αναγνωστικό Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) του Μ. Παπαμαύρου
«Ελεύθερη Ελλάδα» (Αναγνωστικό Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) του Μ. Παπαμαύρου
Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα, άρθρο της Ρόζας Ιμβριώτη που έγραψε στις 27/6/1958, στην εφημερίδα «Αυγή», με αφορμή την καταγγελία του Μιχάλη Παπαμαύρου για προσπάθεια της αμερικανικής πρεσβείας να γράφονται τα σχολικά βιβλία της χώρας μας από αμερικάνους και να μεταφράζονται στη γλώσσα μας. Πιστεύουμε ότι η θέση της μεγάλης παιδαγωγού έχει διαχρονική αξία σε μια εποχή που επίσης απροκάλυπτα επιχειρείται νέα παρέμβαση στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας. Επίσης, σημειώνουμε για τους αναγνώστες ορισμένα βιογραφικά στοιχεία των πρωταγωνιστών που σήκωσαν κεφάλι στις απαιτήσεις των Αμερικανών.

Η Ρόζα Ιμβριώτη υπήρξε επιφανής παιδαγωγός, συγγραφέας πολλών έργων και ηγετική φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης, ίδρυσε και διεύθυνε το «Ειδικό σχολείο για τα ανώμαλα και καθυστερημένα παιδιά». Αγωνίστηκε ακούραστα μαζί με τους προοδευτικούς εκπαιδευτικούς Δ. Γληνό, Κ. Σωτηρίου και Μ. Παπαμαύρο για μια λαϊκή Παιδεία στην Ελλάδα. Πήρε μέρος σε διεθνή παιδαγωγικά και ψυχολογικά συνέδρια και έγραψε πολυάριθμες μελέτες γύρω από παιδαγωγικά και ψυχολογικά θέματα και προβλήματα αγωγής της νεολαίας. Μετά την ανατροπή της φασιστικής χούντας έγινε επικεφαλής ομάδας εκπαιδευτικών του ΚΚΕ, επεξεργάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του κόμματος «Για μια λαϊκή παιδεία» (1975-1976).

Ο Μιχάλης Παπαμαύρος ήταν παιδαγωγός κι ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του κινήματος «Νέα Αγωγή» στην Ελλάδα. Και ήταν ο συγγραφέας του πολύ αξιόλογου αναγνωστικού που μορφώνει τα παιδιά στην Ελεύθερη Ελλάδα. Το 1961 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής». Το άλλο συγγραφικό του έργο, κυρίως της περιόδου από το 1919 έως το 1932, προβάλλει τις αρχές της «Νέας Αγωγής»: Η σχολική κοινότητα, διδακτικές αρχές του Σχολείου Εργασίας. Υπήρξε ιδρυτής και τα πρώτα χρόνια διευθυντής του παιδαγωγικού περιοδικού «Εργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ