Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (ALCA)
Διακήρυξη για τις... αντιθέσεις

ΜΑΪΑΜΙ.--

Με μια διακήρυξη καταγραφής των αντιθέσεων μεταξύ των ισχυρότερων και λιγότερο ισχυρών χωρών της αμερικανικής ηπείρου, διανθισμένης με ευχολόγια για την προώθηση της δημιουργίας «Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου Αμερικής», με τη διαφορά πως κάθε χώρα θα αποφασίζει μόνη της πώς και πού θα δράσει, ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι εργασίες της διάσκεψης υπουργών Εμπορίου 34 αμερικανικών χωρών στο Μαϊάμι. Το κείμενο της διακήρυξης δε θεωρήθηκε παρά απεγνωσμένη προσπάθεια για αποτροπή μιας κραυγαλέας αποτυχίας, όπως αυτής που σημειώθηκε προ μηνών στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού. Επί της ουσίας δε συμφωνήθηκαν και πολλά, πράγμα που φάνηκε χαρακτηριστικά από τις έντονες αντιδράσεις στελεχών πολυεθνικών εταιριών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία συγκρότησης μιας εφόλης της ύλης συμφωνίας...

Η χάρτινη διακήρυξη του Μαϊάμι «επιτεύχθηκε» μετά από υπαναχώρηση της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους από τον αρχικό στόχο υπογραφής μίας εφόλης της ύλης συμφωνίας, που θα εξασφάλιζε - με πολλές λεπτομέρειες - την άλωση των εγχώριων αγορών και την καταδυνάστευση των εργατικών τάξεων «από την Αλάσκα μέχρι τη Γη του Πυρός» από μία χούφτα πολυεθνικές. Γι' αυτό και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, κάνοντας την ανάγκη «φιλοτιμία» συμφώνησε σε μία λύση συμβιβασμού με τις προτάσεις (ως επί το πλείστον) της Βραζιλίας. Αποχώρησε, εντούτοις, επισείοντας τις απειλές περιφερειακών εμπορικών πολέμων, με τις ΗΠΑ να κρατούν την κουτάλα αναμόχλευσης και αναζωπύρωσης του ανταγωνισμού μεταξύ του βορρά, του κέντρου και του νότου της αμερικανικής ηπείρου. Για παράδειγμα, ο Ζέλικ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες με την Κολομβία, το Περού, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τον Αγιο Δομίνικο με σκοπό την επίτευξη προόδου για τη δημιουργία περιφερειακής ζώνης «ελεύθερου εμπορίου των Ανδεων». Επιπλέον, διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις με την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα για τη δημιουργία ζώνης «ελεύθερου εμπορίου Κεντρικής Αμερικής» (CAFTA).

Ηχηρή παρουσία διαδηλωτών

Πλάι στις σκληρές διαπραγματεύσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών Εμπορίου 34 χωρών, στο Μαϊάμι εκφράστηκαν, για μία ακόμη φορά, οι έντονες διαμαρτυρίες πολλών χιλιάδων διαδηλωτών (ανάμεσά τους και αρκετές συνδικαλιστικές ενώσεις από τις ΗΠΑ). Παρά το σκληρό αστυνομοκρατούμενο κράτος που έστησε για τις ανάγκες της υπουργικής συνόδου ο κυβερνήτης της Φλώριδα (και αδελφός του προέδρου) Τζεμπ Μπους, χιλιάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν λέγοντας ηχηρό «όχι» στις φιλελεύθερες πολιτικές και στην απομύζηση των εργαζομένων από μία χούφτα οργανωμένων ισχυρών συμφερόντων. Ορισμένοι το πλήρωσαν συναντώντας την απροκάλυπτη αστυνομική βία, αφού πάνω από 17 τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 140 άλλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κρατητήρια του Μαϊάμι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτήσεις και πιέσεις στο Σουδάν (2005-04-15 00:00:00.0)
Φωνή λαού... (2003-11-21 00:00:00.0)
Παραβίαση του διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει η Αβάνα (2003-11-19 00:00:00.0)
Και τα πρωτοπαλίκαρα (2003-04-06 00:00:00.0)
Αντεπαναστατική δράση από το έδαφος των ΗΠΑ (2002-07-14 00:00:00.0)
Συνάντηση των Λαών της Αμερικής (1998-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ