Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαμηλός ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών!

Οι «διαφωνίες» για το Σύμφωνο Σταθερότητας γίνονται υπόβαθρο για την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την προσήλωση ης Τράπεζας της Ελλάδας -ως μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- στο διάτρητο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαμήνυσε, για μια ακόμη φορά, χτες ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τον Τύπο. Οπως είπε, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ εκφράζει όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο «δεν είναι νεκρό αλλά έχει τρωθεί η αξιοπιστία του». Επιχειρώντας να απαντήσει σε αιτιάσεις αστών πολιτικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να γίνει με την αύξηση άλλων καταναλωτικών δαπανών, αλλά σε καμία περίπτωση με την αύξηση της δημόσιας δαπάνης που θα οδηγούσε και σε αύξηση των ελλειμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και επιχειρώντας να συγκεράσει τις όποιες αντιθέσεις μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων έβαλε σαν ζήτημα προτεραιότητας την υλοποίηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν την κοινή συνισταμένη της πολιτικής τους. Ισχυρίστηκε πως η σημερινή οικονομική κατάσταση στην ΕΕ οφείλεται στο ότι είναι πολύ μικρός ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Προκύπτει, επομένως, ότι οι δευτερεύουσες αντιθέσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου γίνονται το εφαλτήριο για την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων.

Τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο διοικητής της ΤτΕ τις χειρίστηκε ως εξής:

  • Ισχυρίστηκε ότι η λεγόμενη απελευθέρωση στα καταναλωτικά δάνεια «δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση».
  • Απέφυγε να μιλήσει για το «ποιόν» των επίδοξων μνηστήρων της Γενικής Τράπεζας, με το επιχείρημα πως «δεν επιτρέπεται να μιλήσει για τα αποτελέσματα της εποπτείας που ασκεί η ΤτΕ» και πως οι τελικές προσφορές θα εξεταστούν με συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Δήλωσε την υποστήριξη της ΤτΕ στις συγχωνεύσεις - εξαγορές, για τις οποίες είπε ότι αποτελούν τη ...«φυσική πορεία των πραγμάτων».
  • Είπε πως «δε βλέπει» διατάραξη της οικονομίας από τις εκλογές και ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, (που εκκρεμεί) αξίωσε μισθολογικές αμοιβές που θα κινούνται «πλησίον της αύξησης της παραγωγικότητας».
  • Επισήμανε, για μια ακόμη φορά, την «ανάγκη» για τη συνέχιση και εμβάθυνση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων.
  • Βρήκε πως είναι «όλα εντάξει» στην πορεία της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ