Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ζήτρος: Πλάτων «Ανθολογία Σωκράτους - Κρίτων» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θανάσης Σαμαράς. Ο «θείος» Πλάτων, στο πρώτο έργο παρουσιάζει, ως αυτήκοος «μάρτυρας» τον αυτοϋπερασπιστικό λόγο του δασκάλου του. Η «Απολογία του Σωκράτη», το ρητορικό - λογοτεχνικό - φιλοσοφικό αριστούργημα του Πλάτωνα, είναι το μόνο που δεν είναι «διάλογος». Το δεύτερο έργο, ο «Κρίτων», αναφέρεται στο φίλο του Σωκράτη, Κρίτωνα, ο οποίος πρότεινε στο δάσκαλο να αποδράσει, πρόταση που απέρριψε ο Σωκράτης. Ξενοφών «Αγησίλαος» και «Λακεδαιμονίων πολιτεία» (στο πρώτο έργο την εισαγωγή, μετάφραση και τα σχόλια υπογράφει ο Πέτρος Βλαχάκης. Στο δεύτερο, η εισαγωγή, μετάφραση, περίληψη και τα σχόλια είναι του Γεώργιου Α. Ράπτη). Κατερίνα Πλασσαρά «Τα ελληνικά ζώα χάνονται (άλογα, σκύλος, αγροτικά)» (ενδιαφέρουσα εικονογραφημένη μελέτη για τα είδη και τις μακραίωνες ράτσες ζώων που χάνονται από την Ελλάδα).

- Εξάντας: Μπάμπης Πλαϊτάκης «Ο Γκρέκο και ο μέγας ιεροεξεταστής» (μυθιστορηματική βιογραφία του Δ. Θεοτοκόπουλου και η διαμάχη του με την Ιερά Εξέταση).

- Καστανιώτης: Ζοζέ Σαραμάγκου «Η σπηλιά» (μετάφραση Αθηνά Ψυλλιά, μυθιστόρημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα, με θέμα την «άλωση» μιας οικογενειακής επιχείρησης από το μεγάλο κεφαλαίο). Ούλα Μπέρκεβιτς «Ο κόσμος τρελάθηκε (Ανάλυση του σύγχρονου φανατισμού)» (μετάφραση Γρηγόρης Αθανασίου. Μελέτη για τον αμερικάνικο, ισλαμικό και σημιτικό φανατισμό).

- Πατάκης: Υβ Μοντάν «Η ζωή μου» (μετάφραση Αγγελική Πρασσιά. Αυτοβιογραφία του διάσημου ηθοποιού-τραγουδιστή, σε επιμέλεια των Ερβέ Αμου - Πατρί Ροτμάν). Στίβεν Πρέσφιλντ «Οι τελευταίες αμαζόνες» (μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου. Ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στον 13 π.Χ. όταν ο Θησέας ταξιδεύει στη χώρα των Αμαζόνων και του «βάρβαρου» πολιτισμού τους). Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι». (Αντιρατσιστικό μυθιστόρημα για παιδιά, με θέμα ένα μικρό Αλβανό μετανάστη στην Ελλάδα και την «Ελληνίδα» πρωταθλήτρια ακοντίστρια αδελφή του. Διάβασε Μιρέλλα Μανιάνι).

- Μεταίχμιο: Τομάζο Πίντσιο «Kurt Cobain (Καταραμένο είδωλο» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού. Μυθιστορηματική βιογραφία του «καταραμένου» ρόκερ). Ρότζερ Μάρπλες «Οι σκοποί της εκπαίδευσης» (μετάφραση Παναγιώτα Σ. Χατζηπαντελή - μελέτη). «Η πρώτη μου Ιστορία Larousse» (πλούσια και όμορφα εικονογραφημένη ιστορία για την Αίγυπτο των Φαραώ, τους Ρωμαίους και Γαλάτες, τα Κάστρα και τους ιππότες, για παιδιά του Δημοτικού). «Κούβα» (φωτογραφικό λεύκωμα με φωτογραφίες των Αλμπέρτο Κόρνα, Αλεσάντρα Σιλβέστρι - Λεβί, Κριστόφ Λοβινί).

- Αίολος: Μάχης Μουζάκη «Χρονικό αναπνοής (1951- 2001)». (Η εξαιρετική Ζακύνθια ποιήτρια, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά την αλληλογραφία της, κριτικές για το έργο της, συνεντεύξεις της και άλλα κείμενα που αφορούν στο έργο της). Φερνάντο Σάμπατερ «Οι ερωτήσεις της ζωής» (μετάφραση Κυριάκος Φιλιππίδης. Μελέτη - μύηση στη φιλοσοφία).

- Γαβριηλίδης: Βαγγέλης Αγγελής - Ολύμπιος Δαφέρμος «Ονειρο ήταν... (το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το Πολυτεχνείο, με το βλέμμα των πρωτεργατών)» (μαρτυρία και προσωπικές απόψεις μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων αγωνιστών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου). Ερση Σεϊρλή «Επιζήμιο εύρημα» (νουβέλα).

- Ωκεανίδα: Ανδρέας Αποστολίδης «Διαταραχές στα Μετέωρα» (πολιτικό μυθιστόρημα για την Ελλάδα στη δεκαετία του 1960, δεκαετία δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη και εμφάνισης του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου).

- Α.Α. Λιβάνη: Σταμάτης Τσαρουχάς - Σοφία Σωτηρίου «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης» (μυθιστόρημα, στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη πολιτικο-σατιρική ταινία, με θέμα τη στρατιωτική θητεία στα χρόνια της χούντας). Τσινουά Ατσέμπε «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» (μυθιστόρημα για τη νιγηριανή φυλή των Ιμπο. Μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου).

- Αγκυρα: Ακακία Κορδόση «Διπλό ταξίδι» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Ταντήρας - Νήρας «Καληνύχτα, κύριε Μότσαρτ» (μυθιστόρημα). Καίτη Πιπεροπούλου «Οικογενειακή υπόθεση» (μυθιστόρημα).

- Σαββάλας: Γ. Αρχανιωτάκης «Η επαγγελματική μίσθωση» (μελέτη, 2 τόμοι για την κατάρτιση και τη λήξη της μίσθωσης). Anna - Maria Kosta «Working time law in Japan and the European Union» (αγγλόγλωσση μελέτη για τον εργασιακό χρόνο στην Ιαπωνία και την ΕΕ).

- «Χωρίς Σύνορα» (περιοδικό των «Γιατρών χωρίς σύνορα», τεύχος 51).

- «Χιόνι» (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχη 138, 139).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ