Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απύθμενη υποκρισία

Χτες ο Κ. Σημίτης έκλεινε ραντεβού μέσω του «184» σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ για να επισκεφτούν το γιατρό. Εναν ίσως απ' τους 5.500 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ που εδώ και δύο χρόνια κάνουν κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθεί το αυτονόητο: Συνταξιοδοτική και υγειονομική κάλυψη που παρέχει το ΙΚΑ.

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση τους κάθισε εννιά φορές στο σκαμνί και σε εφτά προσφυγές στα δικαστήρια οι απεργίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Την αυταρχική αυτή πρακτική έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση με υποσχέσεις περί τακτοποίησης του θέματος με νομοθετική ρύθμιση - στάση στην οποία έχει συμβάλλει εν πολλοίς και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ, καθώς έχει παγιδευτεί στο λεγόμενο «διάλογο», που κατέληξε τον περασμένο Ιούλη στη συμφωνία των «έξι σημείων».

Ηταν φανερό εξαρχής ότι δεν υπήρχε κανένα εχέγγυο πως οι υποσχέσεις θα τηρηθούν, αφού συστηματικά η κυβέρνηση εδώ και χρόνια αρνείται να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ και κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, που είναι και το ζήτημα που πραγματικά καίει. Και τα ίδια τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση, δεν οδηγούν σε μονιμότητα, δεν περιλαμβάνουν όλους τους γιατρούς, διαιωνίζουν το καθεστώς των πολλαπλών σχέσεων εργασίας, βρίσκονται στην κατεύθυνση της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΙΚΑ.

Επιπλέον, κάποια απ' τα σχέδια της κυβέρνησης που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβάλλουν και άγριο χαράτσι για τους ανασφάλιστους γιατρούς καθώς τους φορτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη - δηλαδή του ΙΚΑ και του κράτους - για το χρόνο που δούλευαν χωρίς ασφάλιση.

Στη συμφωνία των έξι σημείων - πέρα απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών - οδήγησαν και δύο δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι συμβασιούχοι γιατροί παρέχουν εξαρτημένοι εργασία.

Ε, λοιπόν η διοίκηση του ΙΚΑ, προ ημερών άσκησε αναίρεση στον Α.Π. εναντίον της Εφετειακής Απόφασης 4848/2003 η οποία αναγνώρισε στην ουσία την εξαρτημένη εργασία σε 102 συμβασιούχους γιατρούς ΙΚΑ του Συλλόγου Γιατρών (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά.

Ω θράσος και υποκρισία απύθμενη, δηλαδή.


Ν.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ