Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε φάση ανόδου τα μακροπρόθεσμα επιτόκια

Ανοδικά κινούνται τα μακροπρόθεσμα επιτόκια του ευρώ, γεγονός που προδιαγράφει την άνοδο των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού για το 2004. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδει τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο ότι τα «οικονομικά μεγέθη που δημοσιεύτηκαν έδωσαν περαιτέρω ενδείξεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας πιθανότατα στο μέλλον σε μια αύξηση των επιτοκίων». Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι οι τραπεζίτες, που λυμαίνονται τόσο το κρατικό χρέος όσο και τα υπέρογκα δάνεια προς τα νοικοκυριά, θησαυρίζουν και σε περιόδους ύφεσης και σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου έφτασε στο τέλος του Νοέμβρη σε 4,55% από 4,45% στο τέλος του Οκτώβρη. Οι αυξήσεις στα επιτόκια των ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας ήταν μικρότερη καθώς οι λεγόμενοι επενδυτές «αναμένουν ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους προσεχείς μήνες θα παραμείνουν αμετάβλητα, στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα». Ο τζόγος στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους για το μήνα Νοέμβρη έφτασε σε 70 δισ. ευρώ.

Χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ικανοποιώντας τις ορέξεις των ντόπιων και ξένων τραπεζών - ανακοίνωσε το πρόγραμμα του κρατικού δανεισμού για το α' τρίμηνο του 2004, όχι όμως και το ύψος του. Ξεχωρίζουν οι πολυετείς (μέχρι και το 2025) εκδόσεις που θα διατεθούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια μέσω «κοινοπρακτικών δανείων» στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ