Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Θα αργήσει λίγο το επίσημο... σερβίρισμα

Μια ακόμη μικρή παράταση του πρώτου επίσημου σερβιρίσματος στο πιάτο μας, των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δόθηκε χτες με την απόφαση της «Μόνιμης Επιτροπής Τροφίμων» της ΕΕ να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «νόμιμη» κυκλοφορία στην κοινοτική αγορά του πρώτου μεταλλαγμένου προϊόντος. Μικρή παράταση μεν, αρκετή δε, για να βρει αφορμή ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας να προβάλλει τις «ισχυρές ενστάσεις» που προέβαλλε... για εμφανείς λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων.

Χτες, η συγκεκριμένη επιτροπή απέρριψε την πρόταση της ΕΕ να δοθεί άδεια κυκλοφορίας στο νέου τύπου καλαμπόκι, που φέρει την ονομασία «ΒΤ-11» και θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό σε έντομα και ζιζανιοκτόνα. Το θέμα παραπέμπεται στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ή Ανταγωνιστικότητας, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη νέα νομοθεσία, με απόφαση η οποία θα ληφθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών, με ειδική πλειοψηφία. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει παραχθεί στα εργαστήρια ελβετικής εταιρίας και καταναλώνεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πωλείται σε κονσέρβες αλλά και σε τυποποιημένο ποπ κορν.

Την πρόταση της Επιτροπής καταψήφισαν η Ελλάδα, η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν η Φιλανδία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Ισπανία ενώ απείχαν το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γερμανία.

Με την ευκαιρία του παραπάνω γεγονότος, βρήκε αφορμή ο αρμόδιος φορέας του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΕΦΕΤ, να κάνει λόγο εντελώς υποκριτικά για «ισχυρές ενστάσεις εκ μέρους της Ελλάδας» για την έγκριση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Υποκριτικά, γιατί και η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στο συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού που επιτρέπει τη νομιμοποίηση των ΓΤΟ στην ΕΕ. Αλλά και γιατί ενώ διαπιστώνει, στο σχετικό δελτίο Τύπου, ότι στη χώρα μας έπειτα από ελέγχους του ΕΦΕΤ προκύπτει ότι 5,7% από τα τρόφιμα που κυκλοφορούν με συστατικά αραβοσίτου, βρέθηκαν ότι περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά, δεν τολμά να αναφέρει τις μάρκες αυτών των προϊόντων. Προφανώς για να μη θίξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ