Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποινές και αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου επαναβεβαίωσε το ρόλο του συκοφάντη των πραγματικών αγωνιστών

Με ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα ως πρόλογο, ξεκίνησε την παρέμβασή του χθες στη δίκη της «17 Ν» ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου, παρουσιάζοντας την πρότασή του, αναφορικά με τις ποινές που το δικαστήριο πρέπει, κατά τη γνώμη του, να επιβάλει στους 15 καταδικασθέντες ως μέλη της οργάνωσης.

To λογύδριο του νυν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γεμάτο πάθος, ήταν διανθισμένο με ανιστόρητες αντικομμουνιστικές ιδεολογικοπολιτικές εκτιμήσεις. Χαρακτήρισε τη «17 Ν» «ένα βαθύτατα φασιστικό μόρφωμα με σταλινική νοοτροπία». Κι όταν οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν, του ανταπέδωσαν τις κατηγορίες περί φασισμού κι επικράτησε το πανδαιμόνιο, αυτός επιμένοντας ολοκλήρωσε τον ισχυρισμό του λέγοντας: «Η "17 Ν" υπήρξε ένα βαθύτατα φασιστικό μόρφωμα με σταλινική μιλιταριστική νοοτροπία και συμπεριφορά». Η κατάσταση οδηγήθηκε στα άκρα. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δε θα ανεχθούν άλλο να ακούνε παρόμοιες κατηγορίες και οι συνήγοροι υπεράσπισης απείλησαν με αποχώρηση. Τελικά, ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να διακόψει δύο φορές τη διαδικασία για να συνετίσει τον τακτικό εισαγγελέα, ο οποίος τελικά δέχτηκε να σταματήσει το παραλήρημά του και να μπει στην ουσία του θέματος, που ήταν η πρόταση επί των ποινών.

Στον επίλογο της εισήγησής του, ο εισαγγελέας είπε πως για τον Β. Ξηρό και τον Δ. Γεωργιάδη θεωρεί ότι παρασύρθηκαν από τον Σάββα Ξηρό, ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί και πάλι εναντίον του Αλ. Γιωτόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή του κακού». Επίσης, αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, τη χαρακτήρισε «το οχυρό της Δημοκρατίας». Μάλιστα, δίνοντας ένα ακόμα δείγμα της κατασταλτικής αντίληψης που έχει για τη δημοκρατία, πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη είναι αυτή, που και πριν και τώρα και πάντοτε θα κρατά αυτόν το λαό ήρεμο, ήσυχο και τη Δημοκρατία ακριβώς στο ύψος εκείνο που σήμερα όλοι με θαυμασμό παρακολουθούμε».

Οι ποινές ανά κατηγορούμενο

Αναλυτικά, η πρόταση του Χρ. Λάμπρου επί των ποινών για κάθε έναν κατηγορούμενο ξεχωριστά έχει ως εξής:

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 21 φορές ισόβια, 2.412 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 58.500 ευρώ.

Δημήτρης Κουφοντίνας: 13 φορές ισόβια, 2.402 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 67.500 ευρώ.

Χριστόδουλος Ξηρός: 10 φορές ισόβια, 1.642 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 13.500 ευρώ.

Σάββας Ξηρός: 6 φορές ισόβια, 2.035 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 67.500 ευρώ.

Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια, 1.530 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 13.500 ευρώ.

Ηρακλής Κωστάρης: Μία φορά ισόβια, 73 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Βασίλης Ξηρός: Ποινή κάθειρξης 164 ετών και 19.500 ευρώ πρόστιμο.

Κώστας Καρατσώλης: Ποινή κάθειρξης 48 χρόνια και 1.500 ευρώ πρόστιμο.

Διονύσης Γεωργιάδης: Ποινή κάθειρξης 17 χρόνια και 1.500 ευρώ πρόστιμο.

Στους Παύλο Σερίφη και Νίκο Παπαναστασίου, που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής στην οργάνωση, ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον καθένα, που είναι και η ανώτερη που προβλέπει ο νόμος.

Για τους μεταμεληθέντες και τον Θ. Σερίφη, η πρόταση του Χρ. Λάμπρου έχει ως εξής: Πάτροκλος Τσελέντης: Ποινή κάθειρξης 371 ετών. Κώστας Τέλιος: Ποινή κάθειρξης 112 ετών. Σωτήρης Κονδύλης: Κάθειρξη 49 ετών και Θωμάς Σερίφης: Ποινή κάθειρξης 37 χρόνια.

Οι πολυετείς αυτές καθείρξεις στην τελική απόφαση του δικαστηρίου θα συγχωνευτούν σε ποινές από 25 χρόνια και κάτω.

Ειδικά για τον Κ. Τέλιο, ο εισαγγελέας άφησε σαφώς να εννοηθεί πως όταν το δικαστήριο καταλήξει την απόφασή του επί των ποινών θα προτείνει να του δοθεί αναστολή. «Η μεταμέλεια των κατηγορουμένων Τσελέντη, Κονδύλη, Τέλιου και εν μέρει του Θωμά Σερίφη - είπε χαρακτηριστικά - είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που δείχνει ότι έχουν εγκαταλείψει τις βαρβαρότητες για τον πολιτισμό. Αξίζουν αυτής της επιεικούς μεταχείρισης, την οποία επρότεινα και παρακαλώ και πάλι και το Δικαστήριό σας αυτό να το εκτιμήσει. Και ειδικότερα για τον κ. Τέλιο, θέλω να σας εκθέσω, κ. κ. Δικασταί, ότι και περαιτέρω επιφυλάσσομαι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να προτείνω ανάλογα, ώστε αυτός ο άνθρωπος, που μετανόησε, που η συμπεριφορά του, η σημερινή του κατάσταση δείχνει σε ποιο τέλμα είχε εισέλθει. Να μπορέσει αυτός ο άνθρωπος κάποια στιγμή να επανακάμψει σύντομα, πολύ σύντομα στην κοινωνία».

Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Δευτέρα - δεδομένου ότι σήμερα και αύριο απεργούν οι δικηγόροι - οπότε και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων θα απαντήσουν στην εισαγγελική πρόταση επί των ποινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ