Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ -- ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε έκδοση του «Ριζοσπάστη» κυκλοφόρησε ένα πολύτιμο, πανέμορφο, συλλεκτικής αξίας λεύκωμα, με τίτλο «"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ": Περίοδος 1944 - 1945 Κατοχή - Δεκέμβρης '44». Το λεύκωμα περιέχει ανάτυπα, στο φυσικό τους μέγεθος, φύλλα του «Ριζοσπάστη» στο διάστημα της κατοχής, του Δεκέμβρη του 1944 και του διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις ενότητες «"Ριζοσπάστης" της κατοχής» και «"Ριζοσπάστης" της κατοχής - έκδοση Αθήνας». Το δεύτερο τις ενότητες «"Ριζοσπάστης" των Δεκεμβριανών» και "Σκόρπια φύλλα μέχρι τη Βάρκιζα».

Το λεύκωμα παρέχει στον μελετητή και στον ιστορικό του μέλλοντος μια σημαντικότατη και τεκμηριωμένη «πηγή» καταγραφής γεγονότων, πολιτικών αποφάσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων, όπως αυτές καταγράφτηκαν στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Αλλά και για τους σημερινούς και αυριανούς λαϊκούς αγωνιστές, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στους πολέμους του, το λεύκωμα αποτελεί πολύτιμο «οδηγητή» γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης και για θυσίες, αν χρειαστεί, σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

Η «Σύγχρονη Εποχή» και ο παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος είναι οι συντελεστές της έκδοσης του ιστορικού, συλλεκτικού λευκώματος «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες από τις φυλακές και τις εξορίες». Η έκδοση, αφιερωμένη στα 85χρονα του ΚΚΕ, περιλαμβάνει παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες «τοίχου», τις οποίες, με κίνδυνο της ζωής τους, έγραφαν μέσα στις ελληνικές «Βαστίλλες», τις φυλακές και εξορίες, οι δεσμώτες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Οι εφημερίδες «τοίχου» αποτελούν ένα ξεχωριστό, ηρωικό και ταυτόχρονα συγκινητικό κεφάλαιο της «προμηθεϊκής» πάλης του λαού μας για την κοινωνική του απελευθέρωση.


Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου Τύπου, με την έκδοση αυτή γίνεται μια συστηματική συγκεντρωτική προσπάθεια έρευνας και ανάδειξης των συνθηκών έκδοσης των παράνομων χειρόγραφων εφημερίδων, που γράφονταν από πολιτικούς εξόριστους και φυλακισμένους και κυκλοφορούσαν μέσα στις φυλακές και στις εξορίες. Στο λεύκωμα- ιστορικό ντοκουμέντο, μαζί με τις χειρόγραφες εφημερίδες, καταγράφονται στοιχεία και πληροφορίες για τη γραφή και διακίνησή τους.

Μια πολύ σπουδαία «κατάθεση» στην ελληνική ιστορική επιστήμη, αποτελεί το συλλογικό έργο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ (ιστορικός τόπος)». Το έργο αυτό, ίσως, δε θα είχε πραγματωθεί χωρίς την επίμονη παρότρυνση από μέρους του ΚΚΕ οι ίδιοι οι Μακρονησιώτες να γράψουν τα βιώματά τους από αυτό το τρομερό κολαστήριο, τον «προμηθεϊκό» βράχο της νεότερης ιστορίας μας. Ο «Ρ» έχει παρουσιάσει τον Α' τόμο του έργου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο Β' τόμος, επίσης εικονογραφημένος με φωτογραφίες ντοκουμέντα. Ο Α' τόμος περιλαμβάνει 15 κεφάλαια. Ο Β' στις 772 σελίδες του περιλαμβάνει άλλα 23 κεφάλαια, για την περίοδο μετά τη σφαγή του Μάρτη του 1948 και μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου, καθώς και ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Ενδεικτικά θα σημειώσουμε μερικούς γενικούς τίτλους κεφαλαίων: Η διοικητική εκτόπιση στην Ελλάδα (1871-1974). Η πειθαρχημένη διαβίωση στη ΣΦΑ. Το Α' Τάγμα μετά τη σφαγή. Η ΣΦΑ του Σούλη. Δ' Τάγμα πειθαρχικής διαβίωσης. Οι γυναίκες στο Τρίκερι. Το ΒΕΤΟ ύστερα από τη σφαγή. Σύνταγμα και «παρασύνταγμα» στην προπολεμική περίοδο. Αποστολές πολιτικών εξορίστων στο ΑΕΤΟ και ΒΕΤΟ. Οι γυναίκες στη Μακρόνησο. Η ΣΦΑ του Μηλιάδη. Ο Εβδομος Λόχος της απομόνωσης. Ο Ογδοος Λόχος. Ο εξοντωτικός διωγμός των αμάχων. Η καμπάνια για τη Μακρόνησο και οι δίκες της μάχης. Οι υμνητές των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Η Μακρόνησος και ο Τύπος.


Νίκος Κυρίτσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Βασικοί σταθμοί του αγώνα)». Το βιβλίο (248 σελ.), εικονογραφημένο με χάρτες περιοχών, όπου δόθηκαν ηρωικές μάχες, αποτελεί πολύτιμη, συμπυκνωμένη ιστοριογραφική εργασία, η οποία τεκμηριώνει ότι τον Εμφύλιο τον επέβαλαν οι Αγγλο-Αμερικάνοι για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους όχι μόνο στην Ελλάδα, με «υπηρέτη» τους την ελληνική άρχουσα τάξη, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Ενάντια στα δόλια ιμπεριαλιστικά σχέδια αγωνίστηκαν με απαράμιλλη, ηρωική αυτοθυσία οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, ο «ανθός» του λαού μας.

Στ. Παπαγεωργάκης «Η Ικαρία στη θύελλα» (384 σελ). Η Ικαρία και οι αγωνιστές της κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο βιβλίο των αγώνων του λαού μας ενάντια στους Αγγλο-αμερικάνους εισβολείς στη χώρα μας. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, η αμερικανόδουλη ελληνική κυβέρνηση κατάργησε το στρατιωτικό νόμο σ' όλη την Ελλάδα, εκτός από την Κρήτη και την Ικαρία, καθώς στα βουνά τους παρέμεναν μαχητές του ΔΣΕ. Η κυβέρνηση μάζεψε χωροφύλακες απ' όλο το Αιγαίο και τους εξαπέλυσε για να εξοντώσει τους εννιά, ηρωικούς διωκόμενους αγωνιστές του ΔΣΕ στην Ικαρία: Τσερμέγκα Γιάννη, Γκότζο Χαράλαμπο, Τσαμπή Στρατή, Λίτσα Κώστα, Καλαμπόγια Αντώνη, Μπάφα Μήτσο, Μουρίκη Φίλιππο, Φρούζε Βασίλη, Παπαγεωργάκη Στεφανή (ο συγγραφέας του βιβλίου).

Επη Χριστοδούλου «Γιάννης Μαλαγάρης (ιστορική βιογραφία)» (160 σελ). Η ιστορικός ερεύνησε και κατέγραψε το βίο, τις στρατιωτικές σπουδές, τη μύηση στις κομμουνιστικές ιδέες, την ελάχιστα γνωστή, αν και μακρόχρονη, αγωνιστική προσφορά και την ηρωική αυτοθυσία του αρχηγού του ΔΣΕ Σάμου, Γιάννη Μαλαγάρη.

Χάρης Σακελλαρίου «Η Παιδεία στην Αντίσταση» (256 σελ). Ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με το βιβλίο αυτό αναδεικνύει - και μέσα από βιώματά του - την τεράστια, εθνικής σημασίας, προσφορά της ΕΑΜικής Αντίστασης, παράλληλα με την απελευθέρωση του τόπου μας, για την «απελευθέρωση» του λαού μας από τον άλλο επικίνδυνο «εχθρό», τον αναλφαβητισμό και την αμορφωσιά. Το παιδαγωγικό πρόγραμμα στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας είναι ένα ακόμα μεγάλο, πρωτοφανές διεθνώς, «έπος» της ΕΑΜικής Αντίστασης.


Φελίπε Πέρες Ρόκε «Η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη» (συνέκδοση με τον «Ριζοσπάστη», 112 σελ.). Το βιβλίο περιλαμβάνει την αποκαλυπτικότατη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της σοσιαλιστικής Κούβας, σχετικά με τη δράση των μισθοφόρων των ΗΠΑ, οι οποίοι συνελήφθησαν και δικάστηκαν τον περασμένο Απρίλη στην Κούβα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, χολωμένες που απέτυχε και αυτό το ύπουλο σχέδιό τους κατά της Κούβας και παριστάνοντας τους «ανθρωπιστές», μετά την καταδίκη των πρακτόρων τους, εξαπέλυσαν νέα επίθεση για την ανατροπή της Κουβανέζικης Επανάστασης.

Χάνα Μίντλετον «Θέλουμε τη γη μας πίσω (Η ιστορία των Αμπορίτζινες, ιθαγενών κατοίκων της Αυστραλίας) (280 σελ.). Η Αγγλίδα καθηγήτρια της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αυστραλιανής -εδώ και χρόνια- υπηκοότητας, ηγέτιδα του ΚΚ Αυστραλίας, Χάνα Μίντλετον, στο βιβλίο της αυτό παρουσιάζει τη μακρόχρονη έρευνά της για την καταγωγή, την εγκατάσταση στην Αυστραλία, την κοινωνική διάρθρωση και τους αγώνες των γηγενών Αυστραλών, τους οποίους σταδιακά και ποικιλοτρόπως, εξόντωσαν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί άποικοι. Η συγγραφέας, με στατιστικά στοιχεία (οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, κλπ.) υπερασπίζεται το δικαίωμα των εναπομεινάντων Αμπορίτζινες στη γη τους και στην οικονομική και εθνική ανεξαρτησία τους.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μια μέρα θα το τραγουδήσει ο κόσμος το τραγούδι μας...» (2020-08-22 00:00:00.0)
Μια συλλεκτική και πολύτιμη έκδοση (2020-01-04 00:00:00.0)
Κάνοντας χιούμορ, όχι πλάκα (2004-08-11 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (2003-11-27 00:00:00.0)
Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» (2002-08-25 00:00:00.0)
«Γλαροφωλιά (Μακρονήσι 1948-'49)» (2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ