Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Η απροσδόκητα μεγάλη υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου ή εκτίναξη του ευρώ στα, πρωτοφανή ύψη, επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, καθώς το «εθνικό» νόμισμα της Ελλάδας, δεν είναι πια η δραχμή, αλλά το ευρώ. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία, δέχεται τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων (για το ευρώ, τα επιτόκια, κλπ.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών).

Μερικές, από τις σημαντικότερες επιπτώσεις, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου περίπου κατά 20% από τις αρχές του 2003, είναι και οι εξής:

  • Εγιναν φτηνότερες οι εισαγωγές ορισμένων εμπορευμάτων και υπηρεσιών (όπως των πετρελαίου, βενζίνης και άλλων πρώτων υλών ή βιομηχανικών- καταναλωτικών ειδών) που η τιμή τους είναι σε δολάρια. Αρα συγκρατήθηκαν και τα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικό ισοζύγιο και τρεχουσών συναλλαγών), στο μέρος των ειδών που η πληρωμή τους γίνεται σε δολάρια, καθώς επίσης και ο πληθωρισμός (καθώς θα ήταν αδιανόητο να επιβληθούν αυξήσεις σ' αυτά τα είδη). Ενώ, όμως, οι εισαγωγείς και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες ξοδεύουν για την προμήθεια αυτών των ειδών 20% λιγότερα δολάρια, οι καταναλωτές δεν είδαν κανένα όφελος.
  • Εγιναν ακριβότερες οι εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, που εξάγονται στις ΗΠΑ και γενικότερα τις χώρες που έχουν κύριο νόμισμα συναλλαγής τους το δολάριο ΗΠΑ καθώς και ο τουρισμός στην Ελλάδα για όσους έχουν δολάρια. Σήμερα- συγκριτικά με το Γενάρη του 2003- οι εισαγωγείς των χωρών αυτών, χρειάζονται 20% περισσότερα δολάρια για να αγοράσουν την ίδια ποσότητα προϊόντων ή υπηρεσιών, λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, είναι αρνητική καθώς συμβάλει τόσο στη διόγκωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών).

Η αποτίμηση των επιπτώσεων από το ασθενές δολάριο ή το ισχυρό ευρώ, είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς - ανάλογα με τη διάρθρωση της οικονομίας κάθε χώρας- η διακύμανση των ισοτιμιών αυτών των δύο νομισμάτων, επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, την παραγωγή, το ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ