Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Σαράντα τρεις εργάτες ορυχείων χαλκού τραυματίστηκαν έπειτα από έκρηξη στο Λουμπίν στη νότια Πολωνία. Τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Τζ. Ου. Μπους υπέγραψε χτες νομοσχέδιο του Κογκρέσου, με το οποίο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα μπορεί να προτείνει πρόστιμα (έως και πενταετή ποινή κάθειρξης) σε όσες εταιρίες τηλεμάρκετινγκ εξακολουθούν από την 1η Γενάρη 2004 να στέλνουν καταιγισμό ηλεκτρονικών διαφημιστικών μηνυμάτων στους Αμερικανούς πολίτες με παραπλανητικά θέματα και ψευδείς ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόκρισης. Το μέτρο θεωρείται σταγονίδιο στον ωκεανό των επιθετικών πολιτικών που εφαρμόζουν εταιρίες με στόχο την άγρα (αφελών) πελατών...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Η κολομβιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε τον Βίλμερ Αντόνιο Μαρίν Κάνο, γνωστό ως «Ούγο», που θεωρείται διοικητής του 22ου Μετώπου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Η σύλληψή του έγινε από άνδρες της ειδικής ομάδας ερευνών στο προάστιο Σοάτσα της Μπογκοτά. Ο «Ούγο» θεωρείται ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ιάπωνα επιχειρηματία Τσικάο Μουραμάτσου και για την έκρηξη στο Κλαμπ Νογκάλ, της κολομβιανής πρωτεύουσας.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.- Οπλοφόροι σκότωσαν τον 72χρονο πάστορα Χοσέ Μαρία Ρουίς Φουρλάν, σε προάστιο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Ηταν από τους γνωστότερους ακτιβιστές ιερείς, που μάχονταν υπέρ των φτωχών και των διωκόμενων. Πολιτικά ενεργός και ως υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας το 1978 και το 1982, γεγονός που είχε προκαλέσει και τις αντιδράσεις του Βατικανού.

ΑΤΛΑΝΤΑ.- Την αγορά από τη Βρετανία επιπρόσθετων 375.000 δόσεων εμβολίου κατά της γρίπης ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επιδημία της γρίπης. Ηδη, 23 παιδιά έχουν πεθάνει από το στέλεχος Fujian του ιού στο Κολοράντο, στο Ν. Μεξικό, στην Οκλαχόμα και το Τέξας.

ΣΕΟΥΛ.- Επιδημία της λεγόμενης ασιατικής γρίπης των πουλερικών εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στην κεντρική Νότια Κορέα, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων κοτόπουλων και παπιών. Ο ένοχος ιός, που είναι γνωστός ως H5N1-97, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί ανησυχίες σε ιολόγους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που μελετούν το ενδεχόμενο μετάδοσής του στον άνθρωπο.

ΜΟΣΧΑ.- Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες Yukos και Sibneft συμφώνησαν να αναστείλουν τη διαδικασία συγχώνευσής τους (που θα δημιουργούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο), σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.

ΓΕΝΕΥΗ.- Η ελβετική κάτω Βουλή αναγνώρισε τη Σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία.

ΧΕΡΖΛΙΓΙΑ.- Ο Αβι Ντίχτερ, αρχηγός της Σιν Μπετ - υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ - χαρακτήρισε χθες το Ιράν ως «το υπ' αριθμόν 1 τρομοκρατικό κράτος στον κόσμο», καλώντας ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ να το «περιορίσουν».

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.- Αναίτια και ανυπόστατα χαρακτήρισε χθες το ΥπΕξ της Κίνας τα σχόλια της Ανέτ Λου, αντιπροέδρου της Ταϊβάν, που όρισε ως «πράξη τρομοκρατίας» την ανάπτυξη πυραύλων στις κινεζικές ακτές. «Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε δικαιολογία για μια απόσχιση» της Ταϊβάν, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών του Μπουτάν και ενόπλων ανταρτών από την Ινδία. Η ινδική κυβέρνηση πίεζε για μήνες το Μπουτάν να αναλάβει δράση κατά των αυτονομιστικών οργανώσεων NDFB, που μάχεται για την ανακήρυξη ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης της φυλής Μπόντο, και Ulfa, που διεκδικεί την ανεξαρτησία του Ασαμ από την Ινδία, που διατηρούν βάσεις στη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα κυκλώνα στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας, ενώ εκκενώθηκαν 20.000 κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η «υψηλού επιπέδου» συνδεσμολογία των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα, την Κυριακή, κατά του πραξικοπηματία στρατηγού - «προέδρου» του Πακιστάν, του Περβέζ Μουσάραφ, οδήγησαν αναλυτές να μιλήσουν για «εμπλοκή» της «αλ Κάιντα». Ο ίδιος ο Μουσάραφ μίλησε για «εσωτερικό εχθρό».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αντίπαλων Σομαλών πολέμαρχων σημειώνονται το τελευταίο 48ωρο στην πόλη Χεράλε της κεντρικής Σομαλίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 34 και τον τραυματισμό άλλων 80.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ