Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης

ΧΑΡΑΡΕ.-

Κλιμακώνονται οι πολιτικές ταραχές που συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες τη Ζιμπάμπουε, καθώς η οξύτατη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, με αφορμή τις καταλήψεις εκτάσεων γης, που ανήκουν σε λευκούς μεγαλογαιοκτήμονες, από βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας, έχει μετεξελιχθεί σε μείζονες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κατά του Προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε, μετατράπηκε προχτές (Σάββατο) σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να καταστείλουν τη διαδήλωση με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την εξουσιοδότηση των αρχών! Στη διάρκεια των προχτεσινών συγκρούσεων, δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη πλήθους δακρυγόνων, και τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, είχε διοργανωθεί από την «Εθνική Συνταγματική Συνέλευση», μία συμμαχία 220 κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτικών ομάδων, που διαμαρτύρονται για τις παραβιάσεις του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Προέδρου Μουγκάμπε, την κατάρρευση της τάξης και του νόμου, με αφορμή τις καταλήψεις αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε μία μειοψηφία λευκών. Ενα επιπλέον ζήτημα για το οποίο διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση αφορά στις απειλές που εκτοξεύονται από τους βετεράνους του πολέμου για την ανεξαρτησία (δεκαετία '70), οι οποίοι προειδοποιούν πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε χάσει στις επικείμενες γενικές εκλογές θα ξεσπάσουν στη χώρα μεγάλες ταραχές.

Απέναντι στο ζήτημα των καταλήψεων γης, η κυβέρνηση του Προέδρου Μουγκάμπε απαντά πως είναι μία δικαιολογημένη μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στους λευκούς γαιοκτήμονες.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος Μουγκάμπε αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τη δεκαετία του '80. Εχασε ήδη στο δημοψήφισμα που διεξάχθηκε τον περασμένο Φλεβάρη για τη διενέργεια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, ενώ οι εκλογές που είχαν αρχικώς προγραμματιστεί για τον Απρίλη μετατέθηκαν για το Μάη και όλα δείχνουν πως για λόγους πολιτικούς, μπορεί να αναβληθούν μέχρι τον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ