Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποβάθμιση της συριακής παρουσίας

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποστάσεις πήρε η Δαμασκός από τη δήλωση του Λιβανέζου υπουργού Αμυνας Γκαζί Ζουάιτερ περί ανάπτυξης και συριακών στρατευμάτων στο Νότιο Λίβανο, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού τον Ιούλη. Χαμηλούς τόνους τήρησε στην αντίδρασή του και το Ισραήλ αν και έσπευσε να προειδοποιήσει για σοβαρότατες συνέπειες.

Ως ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο παρουσίασε ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στο Νότιο Λίβανο παράλληλα με τα λιβανικά στρατεύματα μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο Γκαζί Ζουάιτερ προσπάθησε να ανασκευάσει μερικώς τα λόγια του, υπογραμμίζοντας ότι «παρεξηγήθηκαν» και δεν αποτελούν παρά έκφραση προσωπικής άποψης.

«Αρνητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές, ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, που μετέβη για σύντομη επίσκεψη στη Βηρυτό προκειμένου να μεταφέρει στο Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ μήνυμα από το Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ, του οποίου το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο. Ο αλ Σάραα τόνισε ότι «τέτοιες δηλώσεις δίνουν λαβές στο Ισραήλ να προωθεί τις δικές του θέσεις και ενισχύουν τη θέση του στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ως απίθανο εκτίμησε το ενδεχόμενο ανάπτυξης συριακών στρατευμάτων στο Νότιο Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ αποφεύγοντας να προχωρήσει σε περαιτέρω σχολιασμό. «Μεγάλο κίνδυνο για όλη την περιοχή» χαρακτήρισε την ενδεχόμενη παρουσία των συριακών στρατευμάτων στο Ν. Λίβανο ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, ενώ «το άνοιγμα ενός νέου θερμού μετώπου» είδε σε μια τέτοια κίνηση ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνίας Μπένιαμιν Μπεν Ελιεζέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ