Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Περί δικαιώματος ανεξιθρησκίας...

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Στο στόχαστρο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άλλη μία φορά χώρες σε «κρίσιμα και νευραλγικά σημεία του κόσμου», αυτή τη φορά για τα δικαιώματα ανεξιθρησκίας που χαίρουν ή καλύτερα δε χαίρουν οι πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ασίας, πάντα κατά του Αμερικανούς αξιωματούχους. Παράδοξο με εξαίρεση τη Συρία, όλες οι χώρες που έχουν ενταχθεί στον «άξονα του κακού», εμφανίζονται και πάλι ως οι πρώτοι παραβάτες...

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατακρίνονται πολλές κυβερνήσεις κρατών της Μέσης Ανατολής αφού φέρονται να επιβάλλουν απαράδεκτα εμπόδια στην ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων. «Οι κυβερνήσεις ορισμένων από αυτά τα κράτη» οριζόμενα στην έκθεση γενικώς ως μουσουλμανικά, «εφαρμόζουν μία πολιτική με στόχο τον εκφοβισμό ορισμένων ομάδων και παρακινούν τα μέλη αυτών των ομάδων ή να ασπαστούν άλλη θρησκεία ή να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη χώρα»... με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να δέχονται τις περισσότερες επικρίσεις, όπως ότι στο Ιράν «τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων υφίστανται διαφόρων βαθμών επίσημες διακρίσεις, από εκφοβισμό μέχρι φυλάκιση» ή ότι στη Σαουδική Αραβία η θρησκευτική ελευθερία «είναι ανύπαρκτη».

Για την Αίγυπτο, όπως όμως και για την Ευρώπη επισημαίνεται η έξαρση του αντισημιτισμού, ενώ για την Ασία γενικώς τονίζεται ότι είναι η γεωγραφική περιοχή όπου οι θρησκευτικές ελευθερίες παραβιάζονται μαζικότερα παρά οπουδήποτε αλλού. Ολως περιέργως(;) άλλες χώρες που κατακρίνονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η Κίνα, η Μιαναμάρ, το Λάος, η ΛΔ Κορέας, το Βιετνάμ... όπου οι θρησκευτικές πρακτικές «ελέγχονται με αυταρχικό ή απολυταρχικό τρόπο», ο ανώτατος βαθμός παραβατικής θρησκευτικής πολιτικής κατά τους Αμερικανούς... Εννοείται ότι το ίδιο και για την Κούβα! Ο αμέσως λιγότερο σοβαρός βαθμός παραβατικής θρησκευτικής πολιτικής, αυτός της επίσημης εχθρότητας για τις άλλες πλην της επίσημης θρησκείας, αφορά το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, προστίθεται ακόμη στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ