Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ Η ΕΕ
Λαϊκή συσπείρωση κατά της μεταλλαγμένης απειλής

Συνέντευξη Τύπου του Γ. Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη Λάρισα

Στη διπρόσωπη τακτική και στην υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και παραπλανητική και, εν πολλοίς, ύποπτη τακτική του ΣΥΝ στη Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χτες, στη Λάρισα.

Ο Γ. Πατάκης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, πριν λίγες μέρες, υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στην εμπορία και υπογράμμισε ότι από τους Ελληνες ευρωβουλευτές μόνο οι του ΚΚΕ ψήφισαν κατά, καταγγέλλοντας το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της υγείας των λαών και στο όνομα των ιδεών της «ελεύθερης αγοράς» και των κερδών των πολυεθνικών εταιριών.

Οι εξελίξεις αυτές - τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - έδειξαν, για μια ακόμη φορά, τη διπρόσωπη τακτική και την υποκρισία της ΕΕ, η οποία δήθεν αντιστεκόταν στις πιέσεις των ΗΠΑ για εισαγωγή της καλλιέργειας και της εμπορίας των μεταλλαγμένων στην εσωτερική της αγορά, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για παζάρια συμφερόντων πριν το κλείσιμο της συμφωνίας στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, (ΠΟΕ).

Υποπτη «καμπάνια» του ΣΥΝ
στη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται, με πρωτοβουλία του ΣΥΝ, να χαρακτηριστεί η Θεσσαλία «απαγορευμένη ζώνη» από μεταλλαγμένα, ο Γ. Πατάκης κατήγγειλε ότι πρόκειται για επιχείρηση παραπλάνησης, ενώ επισήμανε, με νόημα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει κίνητρα που πρέπει να δοθούν από τα κράτη - μέλη σε όσους συνεχίζουν να καλλιεργούν συμβατικά και βιολογικά προϊόντα σε «κλειστές περιοχές».

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας - τόνισε - η θέση του ΣΥΝ είναι υποκριτική και επικίνδυνη, γιατί ενώ στηρίζει τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα, ταυτόχρονα προσπαθεί να θολώσει τα νερά, προβάλλοντας τις «κλειστές ζώνες» και τα οικονομικά κίνητρα.

Το πρόβλημα - σημείωσε - δεν είναι να κάνουμε τη Θεσσαλία «ελεύθερη ζώνη» από μεταλλαγμένα - κάτι που πρακτικά δε γίνεται, άλλωστε - και να πάρουν κάποιοι τα οικονομικά κίνητρα, αλλά το πώς θα κάνουμε και τη Θεσσαλία και την Ελλάδα και όλο τον κόσμο πραγματικά ελεύθερη ζώνη, απαλλαγμένη από τα μεταλλαγμένα και από τις πολιτικές που τα γεννούν.

Η θέση του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα των μεταλλαγμένων έχει καθαρή και σταθερή άποψη, σημειώνοντας ότι τα μεταλλαγμένα:

  • Είναι εργαλείο στα χέρια των πολύ ισχυρών πολυεθνικών, για να πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο στα ζητήματα διατροφής και ένδυσης των λαών της Γης, κάτι που αν το επιβάλουν στην πράξη κι όχι μόνο νομοθετικά, θα πρόκειται για μια πολύ κακή κι επικίνδυνη εξέλιξη στην πορεία της ανθρωπότητας.
  • Είναι η έκφραση ενός συστήματος - του καπιταλιστικού - που έφτασε στα όριά του και, πλέον, όχι μόνο φέρνει πολέμους κι επιχειρεί γενική ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά καθίσταται και δημόσιος κίνδυνος για την Υγεία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην περάσουν αυτές οι επιλογές - κατέληξε ο Γ. Πατάκης - είναι ο συντονισμός και η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος, παγκόσμια και στη χώρα μας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, υπέρ των δυνάμεων που αντιστέκονται και, βεβαίως, η ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ