Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Δε θα «σπάσουν» οι τιμές

Σε πολύ υψηλά επίπεδα οι τιμές, αλλά ο Κουλούρης διαπιστώνει «σκοπιμότητες ορισμένων πλευρών», για όποιον μιλά για την ακρίβεια

Με την αφόρητη ακρίβεια όπως έχει παγιωθεί όλες τις τελευταίες βδομάδες και τις τιμές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ήρθαν αντιμέτωποι και χτες οι καταναλωτές, που πραγματοποίησαν τις απαραίτητες για τις γιορτές αγορές. Και ενώ η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης ξεπέρασε σε θράσος και πρόκληση ακόμα και τον εαυτό του. Οχι μόνο «έστρωσε» - επί χάρτου - το τραπέζι για λογαριασμό των καταναλωτών με συγκεκριμένα προϊόντα, ποσότητες και τιμές, αλλά προχώρησε σε ανοίκεια επίθεση, κατηγορώντας όσους μιλούν για ακρίβεια ότι εξυπηρετούν «σκοπιμότητες ορισμένων πλευρών» και την «εκστρατεία παραπληροφόρησης της ΝΔ»!

Κατσικάκια, αρνάκια και οπωροκηπευτικά κινήθηκαν και χτες στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Η σπουδή κυβέρνησης - Κουλούρη να μιλήσουν για «συγκρατημένες» τιμές είναι ολοφάνερο ότι πέφτουν στο κενό. Σ' ολόκληρη την Αθήνα, οι τιμές στα περισσότερα είδη μαναβικής είναι αυξημένες κατά 20%, 30% και 40% από πέρσι. Οι τιμές στα κρέατα, συγκρίνοντας τις μέσες περσινές και τις μέσες τιμές όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής φέτος, είναι ανεβασμένες μέχρι και 20%.

Ο Κουλούρης βέβαια το βιολί του. Επειδή διαπίστωσε ότι ο ρόλος του ...τηλεοπτικού δαμαστή των τιμών τον συμφέρει - και προσωπικά και για το κόμμα του - τελικά φαίνεται πως φαντάστηκε ότι δαμάστηκαν και οι τιμές. Ετσι, χτες δεν απέφυγε τον πειρασμό «να τα βάλει» με τα δημοσιεύματα γύρω από τις τιμές και την ακρίβεια, αποκαλώντας τους δημοσιογράφους «κοράκια» που «ψάχνουν να βρουν ακρίβεια για να "ξύσουν" το πρόβλημα των συνταξιούχων». Κι όχι μόνο αυτό. Ενώ αυτός είναι που καλλιεργεί στενές επαφές με κανάλια και κάμερες, για να φτιάξει το προφίλ του, χτες επιτέθηκε και αξίωσε από δημοσιογράφο να εγκαταλείψει το υπουργείο, επειδή εξέτεινε πως δεν του ταίριαζαν κάποια σχόλια που διατυπώθηκαν.

Η ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή το επεισόδιο που δημιούργησε ο υφυπουργός, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταδικάζει την «αήθη φραστική και βίαιη επίθεση» που υπέστησαν οι δημοσιογράφοι και αναφέρει ότι «τέτοιες μέθοδοι παρεμπόδισης του έργου των δημοσιογράφων είναι εξ ορισμού καταδικαστέες». «Είναι απαράδεκτο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ένας υπουργός να φέρεται με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να εμποδίσει την κριτική των δημοσιογράφων, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με «έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Κουλούρη και δηλώνει ότι θα λάβει δραστικά μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Κατά τα άλλα, ενώ το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται από Γενάρη βρίσκεται προ των πυλών, ο Κ. Κουλούρης συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), το οποίο έσπευσε να «επιβραβεύσει» για την κοινωνική ευθύνη που κατά τον ίδιο επιδεικνύει στο θέμα της συγκράτησης των ανατιμήσεων. Η δε «συγκράτηση» συνίσταται, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου, στις ...καλές τους προθέσεις οι ανατιμήσεις να κινηθούν μέχρι το 3,5%. Ο υφυπουργός, βέβαια, αποσιωπά το γεγονός ότι ακόμα κι αν οι αυξήσεις στις τιμές τόσων προϊόντων που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι δυσβάσταχτη, με δεδομένα τα εισοδήματά τους. Ο δε πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Π. Παντελιάδης εμμέσως πλην σαφώς «πέταξε το μπαλάκι» για τη διαμόρφωση των τιμών και πάλι στη βιομηχανία, λέγοντας ότι οι τιμές δε διαμορφώνονται μόνο από τα σούπερ μάρκετ. Ζήτησε, μάλιστα, την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για να «πειστούν» και οι βιομήχανοι. Οσο για τους τελευταίους, μπορεί ο Κ. Κουλούρης να διατυμπανίζει ανέξοδα ότι έχει δεσμεύσεις για ανατιμήσεις μέχρι 3,5%, ωστόσο, ως πιο πρόσφατη επίσημη δήλωσή τους παραμένει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μαζί της τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων τους.

Τα καταστήματα

Σήμερα, και τις επόμενες μέρες, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Τα εμπορικά σήμερα θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα, τα σούπερ μάρκετ στις 8.00 και τα κρεοπωλεία στις 4.00 το μεσημέρι.
  • Αύριο και μεθαύριο τα καταστήματα θα είναι κλειστά, εκτός από ζαχαροπλαστεία κλπ.
  • Το Σάββατο εμπορικά, σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα.
  • Την επόμενη Δευτέρα όλα τα καταστήματα θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ