Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υποκρισία με τις ανάδοχες οικογένειες

Η κυβέρνηση τους αφιερώνει Μέρες προς τιμήν τους τη στιγμή που τους χορηγεί εξευτελιστικά επιδόματα, τα οποία καταβάλει και καθυστερημένα, λόγω της διάλυσης της Πρόνοιας

Την ώρα που εναγωνίως ένας σημαντικός αριθμός των ανάδοχων οικογενειών περιμένουν τα πενιχρά επιδόματα που δικαιούνται από το κράτος, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν γιορτές, αφού αυτά έχουν καθυστερήσει, σε κάποιες περιπτώσεις για περισσότερο από τέσσερις μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και η κυβέρνηση, επέλεξαν ακριβώς αυτό τον ευαίσθητο χώρο και το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» προκειμένου να επιδείξουν Πρωτοχρονιάτικα το... κοινωνικό τους πρόσωπο.

Ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Β. Κοντογιαννόπουλος, και μια σειρά βουλευτές και άλλα στελέχη της κυβέρνησης παραβρέθηκαν χτες σε γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο «Μητέρα», σε συνεργασία με τη «Γιούνισεφ» και την αφιέρωσαν στις ανάδοχες οικογένειες. Και εκεί μίλησαν για επέκταση του θεσμού των αναδόχων οικογενειών όταν οι ήδη υπάρχουσες στο ΠΙΚΠΑ και στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας ξεχάστηκαν στην κυριολεξία και - μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις που έγιναν - δεν μπορούσαν να πάρουν τα επιδόματα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τα επιδόματα ταχυδρομήθηκαν τις τελευταίες μέρες και κάποια απ' αυτά θα φτάσουν μετά τις γιορτές. Επιπλέον στον ΕΟΠ έγινε και κάποιο λάθος με επιστροφή κοντά στις 12.000 ευρώ. Και μιλάμε για επιδόματα τα οποία είναι εξευτελιστικά που φτάνουν μέχρι 176 ευρώ το μήνα.

Ομως και στην περίπτωση των ανάδοχων οικογενειών στο «Μητέρα» τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όπως υπογράμμισαν στο «Ρ» εκπρόσωποι οικογενειών.

Η Αγγελική Δερμάτη έγινε για πρώτη φορά ανάδοχη μητέρα πριν 18 χρόνια και στο διάστημα που μεσολάβησε έχει «υιοθετήσει» 13 παιδιά. «Τα επιδόματα που παρέχει η πολιτεία για την αναδοχή είναι δυστυχώς πολύ χαμηλά και δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και χρειάζεται να βάλουμε και εμείς από την τσέπη μας. Είναι κρίμα γιατί αρκετές οικογένειες που θα το ήθελαν δεν προχωρούν την αναδοχή, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα οικονομικά», επισήμανε στο «Ρ».

Περικοπές όμως γίνονται και σε άλλες παροχές προς τις ανάδοχες οικογένειες. Οπως επισήμανε στο «Ρ» ο Ευστράτιος Ντόστογλου, ανάδοχος πατέρας ενός 5χρονου κοριτσιού, το «Μητέρα» περιέκοψε φέτος την απαραίτητη δαπάνη για τις λογοθεραπείες και εργοθεραπείες της μικρής. «Τώρα που ξεκινάει το νηπιαγωγείο, το "Μητέρα" έκοψε τις θεραπείες που είναι απαραίτητες για να μπορέσει να μιλήσει σωστά και να αναπτυχθεί φυσιολογικά, με το πρόσχημα ότι άλλαξε το νομικό καθεστώς του ιδρύματος και ο τρόπος που θα δίνονται οι παροχές», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ