Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία της Ακαδημίας

Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιστήμονες, αλλά και απλούς ανθρώπους που διακρίθηκαν για την τιμιότητα και το θάρρος τους βράβευσε σε ειδική εκδήλωση η Ακαδημία Αθηνών. Αναλυτικά, στην κατηγορία των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών: Το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας στον Δικαίο Βαγιακάκο, σε αναγνώριση της συμβολής του στην έρευνα, τη μελέτη και την επιστημονική ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον συγγραφέα του έργου «Anonymi Professoris Epistulac» Αθανάσιο Μαρκόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον συγγραφέα του έργου «Αρχιγένης Φιλίππου Απομεύς. Ο βίος και τα έργα ενός Ελληνα γιατρού στην αυτοκρατορική Ρώμη», Αιμίλιο Μαυρουδή.

Το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην συγγραφέα του έργου «Περιγέλωτος Βασίλειον. Οι Σατιρικές εφημερίδες και το εθνικό ζήτημα (1875-1886)», Λίνα Λούβη. Το βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 9.000 ευρώ, στην συγγραφέα της μελέτης «Σύλλογοι Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας (1861-1922), ιστορία και δράση», Κυριακή Μαμώνη. Το βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην ποιήτρια και φιλόλογο Μαρία Κυρτζάκη. Το βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, απόφοιτο του Εθνικού Ωδείου Παλαιού Φαλήρου Ελευθέριο Πολλάτο. Επαινος στον απόφοιτο του Ελληνικού Ωδείου πιανίστα Αντώνιο Γερόσταθο. Βραβείο στον Κώστα Τσόκλη, για τις κάθε είδους και κατηγορίας δημιουργικές του προσπάθειες που συνεχίζονται για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Βραβείο στον Τάσο Ρούσσο, για την επί 40 έτη προσφορά του στα Γράμματα. Βραβείο στον Μανώλη Καλληγιάννη, για τη μακρόχρονη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικότερα στη ζωγραφική.

Από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη: Βραβείο αφηγηματικού πεζού του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην Ρέα Γαλανάκη για το έργο της με τίτλο «Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων». Βραβείο ποιήσεως με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Κώστα Τσιρόπουλο για τη δοκιμιογραφική συλλογή του «Ανάμεσα σε δυο αιώνες». Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, εις μνήμην Μιλτιάδη και Μαρίας Νεγρεπόντη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον συγγραφέα της μελέτης «Greece's New Political Economy, State, Finance and Growth from Postwar to EMU», Γεώργιο Παγουλάτο.

Από το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη: Βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου, για τη συλλογή διηγημάτων «Η Παραίτηση». Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Κώστα Σαρδελή, για το έργο του «Ο Ασάλευτος Ταξιδιώτης», υπότιτλο του 4ου τόμου «Αναστάσιμο Ξόδι μέσα στη Νύχτα», με το οποίο ο συγγραφέας ολοκληρώνει τη βιογραφία του Κωστή Παλαμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ