Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοκαπηλία... «χωρίς σύνορα»

Ο Ολλανδός συντηρητής με τη βαλίτσα, με τα κλεμμένα από τη Μονή του Αντιφωνητή
Ο Ολλανδός συντηρητής με τη βαλίτσα, με τα κλεμμένα από τη Μονή του Αντιφωνητή
Ελληνοκύπριοι, Ελληνες, ακόμη και «κυανόκρανοι» εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίας εκκλησιαστικών θησαυρών από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής ραδιοφωνίας «Ντόιτσε Βέλε», την οποία αναδημοσίευσε ο Τύπος της Μεγαλονήσου και αναμετέδωσε το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα και με βάση στοιχεία που κατέθεσε ο Ολλανδός αρχαιοκάπηλος Μισέλ Βαν Ράιν, στο κύκλωμα εμπλέκονται Ελληνοκύπριοι αρχαιοκάπηλοι, αλλά και ο νεκρός τώρα γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Ραΐφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον προκύπτει ότι οι λαθρέμποροι είχαν βοήθεια, όχι μόνο από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και από στρατιώτες της «ΟΥΝΦΙΚΥΠ», οι οποίοι «έκλειναν τα μάτια» στις «δραστηριότητες» των αρχαιοκαπήλων.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά 300 αρχαιολογικά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από μοναστήρια και εκκλησίες στα κατεχόμενα και βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν πριν μερικά χρόνια. Η αξία τους στην αγορά έργων τέχνης ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, εν αναμονή της δίκης, βρίσκονται στην κατοχή της αστυνομίας του Μονάχου.

Η άλλη είδηση που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι γερμανικές αρχές ζητούν την καταβολή φυλάκτρων, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, από την Εκκλησία της Κύπρου, για τη φύλαξη των θησαυρών στις αποθήκες της γερμανικής εγκληματολογικής υπηρεσίας. Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Κύπρου ανέθεσε την υπόθεση στη Γενική Εισαγγελία. Ο γενικός εισαγγελέας, Σόλων Νικήτας, επιθεώρησε τους θησαυρούς στο Μόναχο και διαπίστωσε ότι τα μέτρα φύλαξης και συντήρησης που λαμβάνει η αστυνομία του Μονάχου είναι ικανοποιητικά.

Πάντως, τους θησαυρούς διεκδικούν δικαστικά η Εκκλησία της Κύπρου, η κυπριακή πολιτεία, αλλά και το ψευδοκράτος (!), η ίδια η Τουρκία (!) και πολλοί... αρχαιοκάπηλοι(!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελπίδα επαναπατρισμού (2010-09-29 00:00:00.0)
Ενα διαρκές έγκλημα (2002-08-04 00:00:00.0)
Το πάνθεον της αρχαίας Κύπρου (1998-03-05 00:00:00.0)
Επιστρέφουν αρχαιότητες (1997-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ