Τρίτη 6 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ' όλες τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη

Μπήκαμε στο 2004. Χρονιά σημαντική, αφού πάνω απ' όλα είναι χρονιά εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα δύο εκλογικών μαχών. Για το εθνικό Κοινοβούλιο και για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογικές αναμετρήσεις, μεγάλες πολιτικές μάχες, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν από την εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, ως μάχες που θα φέρουν τη δική τους σφραγίδα, για τα δικά τους συμφέροντα. Ως σταθμούς που θα επιβεβαιώνουν ότι ολοένα και περισσότερο το κίνημά τους είναι αυτό που καθορίζει τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Και για τους κομμουνιστές επίσης αυτός ο στόχος αποκτά ιδιαίτερη σημασία και πάντως πρωταρχικά από τη δική μας δράση εξαρτάται εν πολλοίς η λαϊκή προοπτική.

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και οι εκλογές

Τι επιδιώκουμε σ' αυτές τις αναμετρήσεις; Την ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, ως βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, για ν' ανοίξει ο δρόμος της λύσης του πολιτικού προβλήματος της Ελλάδας σε όφελος του λαού. Αλλωστε αυτό το κεντρικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης, αν και δε θα λυθεί με τις εκλογές. Αυτές όμως μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή. Αλλά ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας;

«Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δε βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι κυριαρχούν τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στην κυριαρχία του δικομματισμού ως μορφής του πολιτικού συστήματος. Βρίσκεται στο γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Οτι ενδιαφέρονται να στηρίξουν το καπιταλιστικό σύστημα και τις αναδιαρθρώσεις του. Αρα, να διατηρήσουν και να επαυξήσουν όλες τις μορφές και μεθόδους που ανεβάζουν την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλες τις επιλογές τους που πλήττουν τον ελληνικό λαό και τη δυνατότητα της χώρας να αναπτυχθεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Με τη συνολική τους παρέμβαση, βάζουν εμπόδια και φραγμούς στην ενότητα και την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Υπονομεύουν και φθείρουν την αξία του οργανωμένου αγώνα. Δεν υπάρχει προοπτική για το λαό, αν δεν αλλάξει δραστικά σε βάρος τους ο συσχετισμός δύναμης στο μαζικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο. Αν δεν αποδυναμωθεί η πολιτική και ιδεολογική τους επιρροή μέσα στο λαό, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα». (Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ», «Ριζοσπάστης», Γενάρης 2003).

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, και η εκλογική είναι όρος για να τη δρομολόγηση της αντιμετώπισης του πολιτικού προβλήματος σε όφελος του λαού.

Επομένως εμείς οι κομμουνιστές δίνουμε συνέχεια με αυταπάρνηση στη δουλιά που ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2003, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση του Κόμματος. Με δουλιά οργανωμένη, προγραμματισμένη καθημερινά, χωρίς χάσιμο χρόνου, με έλεγχο, δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο. Με περισσότερες συσκέψεις, που θα φέρουν νέες συσκέψεις, για να φτάσουμε όσο το δυνατό πιο πλατιά στο λαό και στη νεολαία. Για να συμβάλλουμε στον απεγκλωβισμό των απλών ανθρώπων του μόχθου από την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Για να βάλουμε σε κίνηση, σε δράση ακόμη περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν σ' αυτή την υπόθεση, να συστρατευτούν μαζί μας σ' αυτή τη μάχη.

Με οδηγό την ως τώρα εμπειρία

Ηδη υπάρχει αρκετή σημαντική εμπειρία από τη μέχρι τώρα δράση. Και οι δυνατότητες που είναι αυξημένες πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Η υπερκάλυψη πχ του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης τρεις περίπου βδομάδες πριν την τελική ημερομηνία λήξης της, όπως την έχει ορίσει η ΚΕ του Κόμματος, φανερώνει πως τα περιθώρια είναι μεγάλα, πως πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των στόχων και των απαιτήσεών μας για πλατιά πολιτική δουλιά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Κόμμα και το λαό.

Ξεδιπλώνουμε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ως τη μόνη πολιτική πρόταση που απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ανοίγει την προοπτική της υλοποίησής τους.

Η ανάγκη της συγκεκριμένης δουλιάς άνθρωπο τον άνθρωπο, πλάι στη μαζική πολιτική δραστηριότητα, με την αξιοποίηση μορφών όπως η σύσκεψη, η συνέχιση της προσπάθειας για συγκρότηση εκλογικών επιτροπών γίνεται επιτακτικό καθήκον. Οπως και η επιδίωξη, να πολλαπλασιάζεται το άνοιγμα σε ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που δυσαρεστημένοι από την πολιτική που εφαρμόζεται ή που ψυχανεμίζονται τι τους περιμένει από την εναλλαγή των κομμάτων της πλουτοκρατίας στην κυβέρνηση (και που χρειάζονται τη δική μας συμβολή για να κάνουν το βήμα του απεγκλωβισμού από την κυρίαρχη πολιτική). Καθήκον των στελεχών πρώτ' απ' όλα, αλλά όχι γενικά. Χρειάζεται ένταση της συγκεκριμένης δουλιάς με τις ΚΟΒ, ώστε να ξεδιπλώνεται η δράση τους συλλογικά, αλλά και κάθε συντρόφου ατομικά. Για να 'ναι όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Με σχεδιασμό καθημερινό και με προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα.

Κάθε μέλος του Κόμματος με ατομικό πλάνο δουλιάς και πρωτόβουλα. Στο προσωπικό του περιβάλλον, στο χώρο δουλιάς του, στους ανθρώπους που κατά καιρούς πέρασαν από τις γραμμές μας και ανεξάρτητα από τους λόγους που αδράνησαν, σήμερα συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ ως μονόδρομου, για να 'ρθουν καλύτερες μέρες.

Με μορφές δουλιάς που ξεκινούν από την προσωπική συζήτηση και φτάνουν στην πραγματοποίηση σύσκεψης, τη δημιουργία ή ένταξη σε εκλογική επιτροπή, τη δραστηριοποίησή τους σε μαζικό φορέα στο σωματείο με τις δυνάμεις μας, την αγορά και διάδοση του «Ριζοσπάστη». Και βεβαίως μέσα απ' αυτή τη δουλιά επιδιώκουμε και το οργανωτικό δυνάμωμα, τη στρατολογία πρωτοπόρων οπαδών μας στο Κόμμα.

Συνεχίζουμε επίσης με τους οπαδούς, τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που ήδη έχουν μπει στη διαδικασία της εκλογικής δραστηριοποίησης με διαφόρους τρόπους.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την ήδη δοκιμασμένη δράση με συνδυασμό μαζικής πολιτικής δραστηριότητας, (πχ περιοδεία σε τόπο δουλιάς), με σχεδιασμένες ατομικές επαφές, με συσκέψεις κλπ.

Μα ταυτόχρονα όλη αυτή η συνδυασμένη δραστηριότητα απαιτεί την παρακολούθηση των εξελίξεων και τις προσπάθειες των κομμάτων της πλουτοκρατίας να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική τους. Να σπείρουν φρούδες ελπίδες για δήθεν καλύτερες μέρες, ενώ ετοιμάζουν τα χειρότερα για το λαό. Και πρέπει να τους αποκαλύπτουμε πειστικά και με επιχειρήματα. Το ίδιο και για τις δήθεν αριστερές λύσεις διαχείρισης των ΣΥΝεταιρισμένων πρόσφατα δυνάμεων, που σπέρνουν αυταπάτες για μια άλλη πολιτική χωρίς σύγκρουση με την ολιγαρχία. Είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της δράσης μας που απαιτεί μέσα από τον έλεγχο της δράσης, την ενίσχυση των επιχειρημάτων, του ιδεολογικοπολιτικού οπλοστασίου μας. Καθήκον που μπορεί να λύνεται καθημερινά με τη μελέτη του «Ριζοσπάστη«», αλλά και μέσα από σύντομες «πολεμικές συνεδριάσεις» των ΚΟΒ, προκειμένου να γινόμαστε καθημερινά ολοένα και πιο αποτελεσματικοί για την κατάχτηση των εκλογικών μας επιδιώξεων.

Γνωστά ίσως ζητήματα για την καθημερινή εκλογική δουλιά, μα που χρειάζεται μετά την ανάπαυλα των ημερών να ξαναμπούν στην κομματική μας ζωή και δράση, άμεσα, μαχητικά, χωρίς χρονοτριβή, χωρίς σπατάλη χρόνου και δυνάμεων και με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Εχουμε πείρα, υπάρχουν δυνατότητες, ας τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Μπορούμε!


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικός οικονομικός ενισχυτής του Κόμματος ο λαός (2002-07-14 00:00:00.0)
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι (2000-05-20 00:00:00.0)
Πιο επίμονη, πιο πρωτοπόρα η δουλιά μας μέσα στον κόσμο (2000-05-20 00:00:00.0)
Με αυξημένη απαιτητικότητα για το Λαϊκό Μέτωπο (2000-05-16 00:00:00.0)
Στόχος η μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων μέσα από τους αγώνες (1999-09-05 00:00:00.0)
Ικανοί να ανταποκριθούμε στο βάρος των καθηκόντων (1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ