Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ιδού οι αντιλαϊκοί άξονες της πολιτικής μας

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τον εφιάλτη που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες στη μετα-ΟΝΕ εποχή

Είναι τέτοιο το θράσος και τόσο μεγάλη η εξάρτησή τους από τα ντόπια και ξένα οικονομικά κέντρα, που τους έχουν χρήσει διαχειριστές των συμφερόντων τους, ώστε δε διστάζουν, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, να ομολογούν το εφιαλτικό αύριο που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή ζώνη της ΝΕΤ, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την επόμενη μέρα.

Θέμα πρώτο: «Απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή πλήρης παράδοση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, με είσοδο μάλιστα στον ΟΤΕ «στρατηγικού εταίρου», ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση.

Θέμα δεύτερο: Ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά και νέες παρεμβάσεις στην παιδεία.

Θέμα τρίτο: Εργασιακές σχέσεις, όπου ο υπουργός επιχείρησε - ανεπιτυχώς - να συμμαζέψει κάπως τις προχτεσινές ωμές δηλώσεις της επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου για το τέλος του οχτάωρου και της σταθερής εργασίας, αλλά έχουμε και την επίσημη ομολογία του, ότι με την είσοδο των ξένων εργατών στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από την ασυδοσία της εργοδοσίας!

Οι τρεις άξονες, όπως τους ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είναι οι ακόλουθοι:

  • «Απελευθέρωση αγορών», που όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι από το ξεκίνημα του 2001 η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ δε θα είναι μονοπώλια. Θα έρθουν ιδιώτες και θα προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφώνων και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, υπάρχει ρυθμιστική αρχή, θα υπάρχει ΔΕΗ και δίπλα στη ΔΕΗ θα έρθουν ιδιωτικές ΔΕΗ και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ θα μετοχοποιηθεί, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το Νοέμβρη του 2000...». Για τον ΟΤΕ επίσης ανέφερε: «...Σε ό,τι αφορά το σχήμα του ΟΤΕ, το βασικό είναι ότι θα προχωρήσουμε από την απλή μετοχοποίηση σε ουσιαστικότερες μετοχοποιήσεις. Αυτό θα το μελετήσουμε. Το φθινόπωρο όμως θα έχουμε τη λύση, η οποία νομίζω θα κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού εταίρου». Αν τώρα ο «στρατηγικός εταίρος» αναλάβει και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ - του έγινε σχετική ερώτηση - απάντησε πως «αυτό είναι που θα αποφασίσουμε».
  • «Μεταρρύθμιση του κράτους», δηλαδή μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στη δημόσια παιδεία. Αφού επιτέθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση «πολλές φορές καταλήγουν σε επιδόματα κάποιων γιατρών», στη συνέχεια ξεκαθάρισε τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση στη δημόσια υγεία», σε αντίθεση - όπως είπε - με τη ΝΔ, που προωθεί την ιδιωτική... Σε σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου πως δε θα έβλαπτε και οι γιατροί να έχουν κάποια αμοιβή ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε: «Αυτό ασφαλώς. Αλλά αυτό όμως σημαίνει απελευθέρωση λειτουργίας, μετατροπή σε Ανώνυμες Εταιρίες ενδεχομένως (σ.σ των νοσοκομείων), δηλαδή σε ευέλικτα σχήματα διοίκησης. Ομως διατηρώντας το 100% της ιδιοκτησίας το δημόσιο». Και άλλού: «Μια μετοχή το δημόσιο. Αρα είναι ένα σχήμα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. `Η άλλα σχήματα που θα ξεφεύγουν από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου». Κατά τα άλλα κατηγορεί τη ΝΔ ότι προωθεί τα ιδιωτικά συστήματα υγείας!
  • «Ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ομολογεί στο σημείο αυτό της συνέντευξης ότι η περιβόητη «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί στην Ελλάδα με την είσοδο των ξένων εργατών. Σε σχετική ερώτηση που αναφερόταν στην απόφαση της Λισαβόνας για την προώθηση της «ευελιξίας», έδωσε την ακόλουθη αποκαλυπτική απάντηση: «Προς το παρόν πιστεύουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι αρκετά ευέλικτες στην Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους της επιχείρησης, αλλά και λόγω των οικονομικών μεταναστών που έχουν εισαγάγει ένα βαθμό αναρχίας στο σύστημα της εργασίας. Και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να το πειθαρχήσουμε κάπως περισσότερο, όχι να το κάνουμε ακόμα πιο ασύδοτο, ώστε να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει σε βάρος του εργαζόμενου». Εχουμε δηλαδή την επίσημη ομολογία του υπουργού, ότι στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας επικρατεί ασυδοσία και ότι η περαιτέρω «ευελιξία» τους θα ενισχύσει την ασυδοσία.

Αν αυτά υποστηρίζουν πριν τις εκλογές, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι πρόκειται να ακολουθήσει αμέσως μετά... Γι' αυτό λοιπόν «δαγκωτό» ΚΚΕ και χωρίς δεύτερη σκέψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ