Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για το Κυπριακό

Θα μπορούσε το καθεστώς της υπερβολής και της απρέπειας που εξακολουθούν να επιβάλλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στον δημόσιο βίο ενόψει των επικείμενων εκλογών, να αποτελέσει είδος ευτελούς διασκέδασης για χαμερπή γούστα. Θα μπορούσε λόγου χάρη να προβάλλεται σε ένα γήπεδο... Δυστυχώς, όμως, ακόμη κι η στοιχειώδης αξιοπρέπεια μοιάζει με πολυτέλεια σε ένα καθεστώς επιβαλλόμενης χυδαιότητας. Ετσι, για μια ακόμη φορά, τα πολιτικά μαγκούρια αντάμα με την αγελαία δημοσιογραφία των λουστράτων έπιασε τη γνωστή εργολαβία του αποπροσανατολισμού και της αποβλάκωσης.

Ακόμη κι αυτή η δημόσια αναίδεια θα μπορούσε να περιφρονηθεί σιωπηλά εάν ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας εξωτερικής πολιτικής δεν είχαν άμεση επικαιρότητα. Πριν λίγες μέρες έφτασε στον υπό διορία Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους που αναφερόμενος στο Κυπριακό ζητούσε την έναρξη και επιτάχυνση των συνομιλιών. Λαμβάνοντας υπόψη την πάγια αρνητική θέση των ΗΠΑ και τις επίσης αρνητικές επιδιώξεις τους, συμπεραίνεται ότι επιζητούν άμεση συμφωνία παράδοσης ακόμη και της πλέον στοιχειώδους αντίστασης που δύναται να ασκηθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν. Είναι γνωστή, άλλωστε, η τακτική των ΗΠΑ να εκμαιεύουν αποφάσεις κάθε φορά που η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες περίεργων εσωτερικών πολιτικών αντιθέσεων, που εκπορεύονται από μείγμα εσωτερικών κι εξωτερικών συμφερόντων και που χορεύουν σε αυτό το χαβά οι ανίκανες έως ύποπτες ελληνικές εξουσιαστικές πολιτικές δυνάμεις και κόμματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανταπάντησε στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις του κι ότι εμμένει προσηλωμένος στο σχέδιο Ανάν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχέδιο Ανάν έχει στοιχειώδη αξία μόνο στο βαθμό που γίνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση των όρων του, η ανοιχτή αποδοχή του κ. Κ. Σημίτη στο γνωστό αρνητικό πνεύμα του Αμερικανού Προέδρου σημαίνει παραίτηση από τέτοιες ουσιαστικές παρεμβάσεις στο όνομα της αμερικανόπνευστης επιτάχυνσης επίλυσης του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι από την ύπαρξή του βαλμένο στην προκρούστεια κλίνη που η μια άκρη της είναι η ευρω-ενωσιακή προσαρμογή κι η άλλη η ΝΑΤΟϊκή λύση. Το ζήτημα είναι από ποια μεριά θα γίνει κόψιμο κι από ποιο τέντωμα χωρίς να αποκλείεται κι ο τελικός διαμελισμός αυτής ή εκείνης της μορφής. Είναι μια κατάσταση που η πορεία της γίνεται αποδεκτή από τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου ως αναγκαστικός μονόδρομος. Το μακάβριο παιχνίδι για την τύχη της Κύπρου θα περάσει σε αποφασιστική φάση στις αρχές του Μάη με την οριστική τυπική της αναγνώριση ως μέλος της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν πρακτικά θεωρηθεί μόνο το ελεύθερο τμήμα της και καταλήξει στην ευρω-διχοτόμηση, τότε ο λόγος της επανένωσης θα περάσει ανοιχτά στο ΝΑΤΟ ως ύψιστη συμμαχική επιταγή. Εάν, πάλι, υπάρξει ανταπόκριση αυτής ή εκείνης της μορφής από την τουρκοκυπριακή πλευρά για ενιαία θεώρηση της Κύπρου έναντι της ΕΕ, τότε το Κυπριακό θα μπει στη μακρόχρονη διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων με έντονο το στοιχείο της στρατιωτικής διαμόρφωσης του νησιού σύμφωνα με τις ιμπεριαλιστικές επεμβατικές ανάγκες στην περιοχή και με τυπικό πλούσιο το ΝΑΤΟ.

Ετσι ή αλλιώς η ουσιαστική και τυπική ανοιχτή ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου είναι προδιαγεγραμμένη για την ευρω-ατλαντική συμμαχία. Πάνω σ' αυτή τη βάση θα προσαρμοστεί η ευρω-ενωσιακή της ιδιότητα και μορφή και στο όνομά της θα εξομαλυνθούν συγκεκριμένες ελληνο-τουρκικές αντιθέσεις. Πρόκειται για ένα μακρύ μακαρόνι. Υπό αυτές τις συνθήκες ο εκφυλιστικός εξουσιαστικός ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γίνεται επικίνδυνος στο κατώφλι μιας απαράδεκτης, πιθανής επιβαλλόμενης «λύσης» του Κυπριακού. Αυτός ο υπαρκτός κίνδυνος πρέπει να γίνει βασικό σημείο του προεκλογικού αγώνα και να εκθέσει δημόσια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα που έπαιξαν αρνητικό ρόλο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ