Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζωντανή η μνήμη για τους Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση

Ενα τμήμα από την περσινή διαδήλωση
Ενα τμήμα από την περσινή διαδήλωση
Σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και Ελληνες κομμουνιστές θα τιμήσουν για άλλη μια φορά με μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ, ιδρυτές του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ηγέτες του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, που δολοφονήθηκαν πριν από 85 χρόνια.

Από τότε συνεχώς, είτε σε συνθήκες παρανομίας την εποχή των ναζί, είτε με μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις την εποχή της ΓΛΔ, οι κομμουνιστές στο Βερολίνο τιμούν κάθε χρόνο τους «ΛΛ» όπως καθιερώθηκαν στη Γερμανία. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος '89-'92 κατά την οποία το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού - ΚΟΔΗΣΟ πρόκρινε τη «σιωπηλή διαμαρτυρία» στη θέση της μαχητικής μαζικής πορείας. Από το '92 όμως και μετά η πρωτοβουλία περνά σε ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, κομμάτων, αντιφασιστικών κινημάτων και οργανώσεων νεολαίας.

Ετσι ανακτά το μαχητικό αντιιπεριαλιστικό χαρακτήρα της σε συνδυασμό με ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης στη δυσφήμιση του σοσιαλισμού και των ηγετών του διεθνούς και γερμανικού εργατικού κινήματος Μαρξ, Λένιν, Τέλμαν και άλλων. Μπορεί μεν η νέα τάξη στο Βουκουρέστι να κατάφερε να μετονομάσει την οδό Ν. Μπελογιάννη σε οδό Αθηνάς, δεν κατάφερε όμως το ίδιο η νέα τάξη της Γερμανίας... Το άγαλμα του Νίκου Μπελογιάννη εξακολουθεί να κοσμεί την είσοδο του πανεπιστημίου του Βερολίνου!!!

Η φετινή «διαδήλωση ΛΛ» αναμένεται όπως δηλώνουν οι οργανωτές στην εφημερίδα ΓιούγκεΒελτ (http://www.jungewelt.de) να ξεπεράσει τους 100.000 διαδηλωτές του 2003. Υποστηρίζεται δε από περισσότερες από 250 οργανώσεις και προσωπικότητες μεταξύ των οποίων το Γερμανικό ΚΚ, η νεολαία του, SDAJ, η φοιτητική του παράταξη, πολλές τοπικές οργανώσεις, ορισμένες οργανώσεις του ΚΟΔΗΣΟ και της νεολαίας αλλά και από πολλές οργανώσεις ξένων εργαζόμενων στη Γερμανία.

Στην έκκληση - κάλεσμα για τη συγκέντρωση (http://www.ll-demo.de) σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι ιδέες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους οι "ΛΛ" είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Τιμάμε τη μνήμη τους αγωνιζόμενοι ενάντια στα σχέδια για παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, ενάντια στον Ευρωστρατό, ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης και στις επιχειρήσεις τους εκτός συνόρων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Γερμανίας. Αντιστεκόμαστε στο ξήλωμα κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Διαδηλώνουμε ενάντια στο ναζισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό, ενάντια στον εθνικισμό. Δυναμώνουμε τον αντιφασιστικό αγώνα, τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών».

Αξίζει επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι οι «ΛΛ» μαζί με πολλούς άλλους συντρόφους τους είχαν αποχωρίσει από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δημιουργώντας αρχικά τον «όμιλο Σπάρτακο»-(Spartakusbund) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβινιστική και εθνικιστική του πολιτική, για την υποστήριξη που αυτό έδινε στη γερμανική αστική τάξη και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Γερμανίας. Μαζί με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση αυτή η δεύτερη κορυφαία πράξη χειραφέτησης της εργατικής τάξης προκάλεσε το μίσος της αστικής τάξης της Ευρώπης και της σοσιαλδημοκρατίας, ήταν η αιτία για το περίφημο «ρήγμα», πράξη για την οποία ακόμα και μέχρι σήμερα οι ανοιχτοί και συγκαλυμμένοι πολέμιοι της υπόθεσης της εργατικής τάξης και του λενινιστικού κόμματος νέου τύπου, εγκαλούν τους κομμουνιστές.

Το μίσος της ντόπιας αντίδρασης ήταν τέτοιο που τελικά δε δίστασε να δολοφονήσει τους Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ προκειμένου να κατασταλεί η προλεταριακή επανάσταση που είχε ξεσπάσει και στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ