Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στους δρόμους παρά τα προεκλογικά παιχνίδια

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου σε επιχειρηματίες, που μεθοδεύει η κυβέρνηση και την εγκατάσταση ορυχείων στο Πέραμα Εβρου και τις Σάππες Ροδόπης. Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης κατέβηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα, ενάντια στο μεθοδευόμενο από την κυβέρνηση ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου στους ιδιώτες και την εγκατάσταση ορυχείων στην περιοχή του Περάματος του νομού Εβρου και στις Σάππες του νομού Ροδόπης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συνέχισε και χτες σε προεκλογικούς ρυθμούς να παίζει στις πλάτες των αγανακτισμένων κατοίκων του Εβρου και της Ροδόπης, με την παρουσία στην κινητοποίηση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη. Θορυβημένο από την καθολική λαϊκή αντίδραση και σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, που με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα γύρισαν την πλάτη στις κυβερνητικές επιλογές, το στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε συντεταγμένος με το λαϊκό αίσθημα, σε μια προσπάθεια να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και να την απαλλάξει από τις τεράστιες ευθύνες της για την παράδοση του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες.

Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις μεθοδεύσεις και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, αφού οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να ματαιωθεί οριστικά κάθε προσπάθεια εγκατάστασης μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή και να σταματήσουν τα παιχνίδια που η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της εκφραστές παίζουν στην πλάτη του λαού των δυο ακριτικών νομών.

Αφορμή για το χθεσινό συλλαλητήριο αποτέλεσε η εκδίκαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης της αγωγής που κατέθεσε ενάντια στο νομάρχη Εβρου η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», συμφερόντων του προέδρου του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλου, στον οποίο η κυβέρνηση παραχώρησε την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Φακριάδης, μέλος της διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Τόλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου και την υποβάθμιση της περιοχής από την εγκατάσταση των ορυχείων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, που παρέμειναν κλειστά με απόφαση της ΕΛΜΕ και των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων, καθώς και πλήθος εργαζόμενων που πήραν μέρος στις τρίωρες στάσεις εργασίας, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο της πόλης και τα πρωτοβάθμια δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την παραπομπή σε δίκη του νομάρχη Εβρου, σημειώνει ωστόσο ότι «το αβάσιμο των κατηγοριών εναντίον του νομάρχη που απλά άσκησε τις κατά το νόμο αρμοδιότητές του, προκαλούν (αντικειμενικά) ερωτήματα και υπόνοιες για άλλους πολιτικούς στόχους, που έρχεται να εξυπηρετήσει μια τέτοια παραπομπή σε προεκλογική περίοδο και, τελικά, να βγάλει κερδισμένη μια πολιτική που ευθύνεται για το ξεπούλημα του χρυσού».

«Εμείς οφείλουμε να αποκαλύψουμε αυτά τα σχέδια και να καλέσουμε το λαό μας στις εκλογές στις 7 Μάρτη να καταδικάσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας τους, να αποτραπεί οριστικά η εξόρυξη χρυσού, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας πραγματικά λαϊκή περιουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Επίκαιρη Ερώτηση

Την προκλητική επιμονή της κυβέρνησης να παραδώσει τον ορυκτό πλούτο των νομών Ροδόπης και Εβρου στο πολυεθνικό κεφάλαιο, παρά την καθολική αντίθεση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως και του ντόπιου πληθυσμού, καταγγέλλει, σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, γιατί με την πολιτική της επιτρέπει την ποινικοποίηση των αγώνων του λαού της περιοχής και τη δίωξη ακόμη και αιρετών αντιπροσώπων του», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας την αυταρχική κυβερνητική στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, αν η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και θα σταματήσει κάθε επιχείρηση εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού.

Κυβερνητική ομολογία

Στην «Ντόιτσε Μπανκ» και τη «Ροτς Αϊλ» παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας, όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ορυχείων, συμμετέχει και Ρουμάνος «επιχειρηματίας», ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σωρεία αξιόποινων πράξεων. Η άρνησή του να τοποθετηθεί, επί της ουσίας συνιστά κυβερνητική ομολογία, ότι δίπλα στα «λαμπρά» ονόματα του επενδυτικού σχήματος, συμμετέχουν και «επενδυτές» που μοναδικό στόχο έχουν το ξέπλυμα χρήματος.

Βέβαια, ο υφυπουργός, και με αυτήν την αφορμή, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να φουντώσει το δικομματικό καυγά. Ετσι, κατηγόρησε τη ΝΔ για καιροσκοπισμό και είπε πως έχει γίνει βαποράκι ξένων επενδυτικών συμφερόντων επειδή, όταν υπήρξε κίνδυνος να κλείσουν τα ορυχεία, στελέχη της ΝΔ - είπε - επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το πρόβλημα ανεργίας που θα δημιουργούσε το κλείσιμο, ενώ σήμερα που, κατά Πάχτα, η κυβέρνηση πέτυχε να δημιουργηθεί βιώσιμο και υγιές επενδυτικό σχήμα, επιχειρεί να δυσφημίσει την επένδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ