Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΙΝΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΟΧΙ στο καρκινογόνο λατομείο!
  • Σε συμβολική κατάληψη του δρόμου έξω από το λατομείο, προχώρησαν χτες οι κάτοικοι της περιοχής
  • Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Σε συμβολική κατάληψη του δρόμου, έξω από το λατομείο της εταιρίας «ΑΙΘΩΝ ΑΕ», το οποίο εξορύσσει πετρώματα που περιέχουν καρκινογόνο αμίαντο, προχώρησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του Αερινού Μαγνησίας. Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους, οι κάτοικοι του Αερινού, στην οποία συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή της περιοχής, κατήγγειλαν ότι με την εξόρυξη των πετρωμάτων αυτών δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. Ταυτόχρονα, απαίτησαν την επαναπρόσληψη των επτά εργαζομένων του λατομείου, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» τους στην κινητοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση της εργοδοσίας και των αρμόδιων της πολιτείας να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι από τον καρκινογόνο αμίαντο δεν περιορίζονται μόνο στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά επεκτείνονται, καθώς τα πετρώματα που εξάγει το λατομείο προορίζονται και για τα σκύρα του ΟΣΕ (τα χαλίκια που στρώνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές).

Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα, που δημιουργεί το λατομείο «ΑΙΘΩΝ ΑΕ», στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, έφεραν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Με την Ερώτηση, που έχει ως αποδέκτες τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές ρωτούν «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για την άμεση διακοπή της λειτουργίας του λατομείου, στο Αερινό Βελεστίνου, με βάση τα δεδομένα της μελέτης του ΙΓΜΕ, μέχρι να γίνει λεπτομερέστατη και πιο συστηματική δειγματοληψία και έρευνα από το ΙΓΜΕ, για ασφαλέστερα συμπεράσματα, σχετικά με την περιεκτικότητα του αμιάντου, στη μάζα των πετρωμάτων του λατομείου». Ακόμα, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, αν «στην εκδοθείσα άδεια λειτουργίας του λατομείου, από τη ΝΑ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε και την έκθεση - έγκριση του ΙΓΜΕ, καθώς και τι μέτρα θα παρθούν για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους».

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενήργησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), σχετικά με την καταλληλότητα των πετρωμάτων, γάβρου και πρασινίτη του λατομείου, απέδειξε ότι περιέχουν 20% αμίαντο και 4% τα πετρώματα του πυροξενίτη. Μελέτη, που, μετά τη δημοσιοποίησή της, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους, αλλά και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού αποτελεί αποδεδειγμένα θανάσιμο κίνδυνο για την υγεία όσων εκτίθενται σ' αυτό.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων, κλπ... Για την έκδοση, δε, άδειας λειτουργίας του λατομείου, απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία να συνοδεύεται από έκθεση του ΙΓΜΕ, αναφερόμενη στην ποιότητα των πετρωμάτων.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η εταιρία «ΑΙΘΩΝ ΑΕ», όπου ανήκει το λατομείο, απέλυσε τους επτά εργαζομένους, που κατήγγειλαν ότι τα πετρώματα, που εξορύσσονται από το λατομείο, περιέχουν αμίαντο, παρά το γεγονός ότι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής Διάσκεψη της ΠΣΟ για τον αμίαντο (2013-10-31 00:00:00.0)
Σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν (2007-04-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνος αμίαντος στο κτίριο του Θριάσιου Νοσοκομείου (2004-08-14 00:00:00.0)
"Μαγειρεύεται" η μελέτη του ΙΓΜΕ (1997-12-10 00:00:00.0)
Λύθηκε χτες η πολιορκία (1997-12-05 00:00:00.0)
Κόντρα στα σχέδια διάλυσης (1997-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ