Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας

Ούτε τις φωνές των χιλιάδων λιμενεργατών που διαδήλωναν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ άκουσε η κυβέρνηση
Ούτε τις φωνές των χιλιάδων λιμενεργατών που διαδήλωναν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ άκουσε η κυβέρνηση
Το μεγαλύτερο «εκσυγχρονιστικό» μέτρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία οκταετία - επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κ. Σημίτης - ήταν η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας, είτε αυτές είχαν τη μορφή δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.), είτε ακίνητης περιουσίας (δημόσιες εκτάσεις του ΕΟΤ και άλλων κρατικών υπηρεσιών και φορέων), είτε άλλη μορφή. Εχουμε κατά νου μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν για την παράδοση των ΔΕΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, που φτιάχτηκαν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με πρόσχημα είτε τη μείωση του δημόσιου χρέους, είτε, ακόμη, ότι «το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας»!

Και ενώ ξεπούλησαν την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία (με πρόσχημα το νοικοκύρεμα του δημόσιου χρέους), ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παραμένει υπερχρεωμένος στις τράπεζες. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει - ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 100% - σημαίνει ότι παραμένει υποθηκευμένο το μέλλον των ερχόμενων γενεών, που θα κληθούν να πληρώσουν τα απλήρωτα και σωρευμένα χρέη του δημόσιου χρέους, τα οποία θα λήξουν στα επόμενα χρόνια. Επομένως, τα προσχήματα πέφτουν για να αποκαλυφθεί αυτό που πραγματικά ενίσχυσε αυτή η πολιτική, τη μεγέθυνση των διαστάσεων του κεφαλαίου, αφού αυτό απαιτεί η αύξηση της κερδοφορίας και ο ανταγωνισμός. Είναι ένα από τα μέσα που διευκολύνει την αναπαραγωγή του.

Στη χρυσή «οκταετία» του ΠΑΣΟΚ των «εκσυγχρονιστών», που συντελέστηκε και το μεγάλο «φαγοπότι» γύρω από τη δημόσια περιουσία, οι κυβερνώντες («εκσυγχρονιστές» και μη):

  • Προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση/ μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ παραδίδοντας στον έλεγχο του πολυεθνικού ή ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου μεγάλα πακέτα μετοχών, όπως του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, του δημόσιου ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, Ομιλος Ελληνικών Πετρελαίων, κλπ.), του ΟΛΠ, της «Ολυμπιακής» κλπ.
  • Παρέδωσαν στη ληστρική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών την περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), όπως τις πλαζ, τις μαρίνες, τα καζίνο, τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ κλπ., περιορίζοντας παράλληλα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που γινόταν μέσω του ΕΟΤ
  • Παραχώρησαν στη ληστρική εκμετάλλευση (μερική ή ολική) του ιδιωτικού κεφαλαίου τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Αττική Οδός, Εγνατία, κλπ.), που κατασκευάστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους με κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια (κρατικός προϋπολογισμός ή Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), τα οποία στην ουσία είναι χρήματα του ελληνικού λαού
  • Προανήγγειλαν - με δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη - την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Ολυμπιακών Εργων (Αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ.) μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ