Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διαδοχικές ρυθμίσεις σε φοροφυγάδες μεγαλοεπιχειρηματίες

Στην οκταετία του «εκσυγχρονισμού» οι κυβερνώντες, ψήφισαν μια σειρά νόμους και διατάξεις, με τις οποίες προχώρησαν σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που αφορούσαν είτε ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, είτε ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτών των ρυθμίσεων, ήταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοκατέχοντες (που απέφυγαν και πάλι να πληρώσουν, περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση). Αντίθετα, οι μεγάλοι χαμένοι, ήταν οι μικροεπιχειρηματίες και μικροκατέχοντες, οι οποίοι κάτω από την απειλή τού «πληρώστε και σώστε», έσπευσαν να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο που τους ζητούσε η κυβέρνηση, κάτω από το φόβο ότι όποιος δε συμβιβαστεί, θα πληρώσει πολλαπλάσια μετά από διεξοδικό έλεγχο της Εφορίας στα βιβλία τους.

Με τις αλλεπάλληλες, ρυθμίσεις αυτού του είδους - που επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια - οι κυβερνώντες από τη μια επιβράβευαν τους κάθε είδους φοροφυγάδες, φοροκλέφτες και από την άλλη τιμωρούσαν τους συνειδητούς πολίτες (που εφάρμοσαν - σαν κορόιδα - το νόμο και πλήρωναν τους φόρους), όσο και τους μικροεπιχειρηματίες που πλήρωναν το φορολογικό χαράτσι με τη «συνάφεια» και άλλες ρυθμίσεις. Οι τελευταίοι, εξαναγκάστηκαν να συμβιβαστούν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που συνοψιζόταν στο «πληρώστε και σώστε», κάτω από την απειλή ότι όποιος δε συμβιβαστεί θα υποστεί τον ενδελεχή έλεγχο των βιβλίων του (κόσκινο το λέει ο λαός) από τους ελεγκτές της Εφορίας.

Επίσης, στην τελευταία οκταετία, οι κυβερνώντες, προχώρησαν σε χαριστικές ρυθμίσεις των απλήρωτων εισφορών στο ΙΚΑ. Με την τακτική αυτή, οι κυβερνώντες, επιβράβευαν τους επιχειρηματίες, που επιδίδονταν στο σπορ της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής που είτε είχαν υπεξαιρέσει τις εισφορές (που είχαν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους) είτε δεν είχαν πληρώσει το μερίδιο των δικών τους (εργοδοτικών) εισφορών είτε και τα δυο μαζί. Ταυτόχρονα, οι «εκσυγχρονιστές» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπονόμευαν συνειδητά και συστηματικά το μέλλον του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων του. Κι αυτό, γιατί με την παραγραφή σημαντικού τμήματος των εσόδων - που αντιπροσώπευε η εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή των διαφόρων επιχειρηματιών - όξυναν τα οικονομικά προβλήματα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού των εργαζομένων και οδηγούσαν το ΙΚΑ σε νέο δανεισμό.


Κείμενα:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ