Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πανικός και Σκάκι

Συχνά συμβαίνει να έχουμε κάνει για αρκετό καιρό την κατάλληλη προετοιμασία, να έχουμε μελετήσει τις παρτίδες του προηγούμενου τουρνουά που αγωνιστήκαμε, να βρισκόμαστε σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και σε εξαιρετική φόρμα, να έχουμε παίξει σωστά και επί ισχυρού αντιπάλου, το άνοιγμα και το μέσον της παρτίδας και ξαφνικά στο φινάλε, ο αντίπαλός μας κάνει μία θυσία που δεν είχαμε σκεφθεί, ούτε την περιμέναμε.

Η στιγμή αυτή είναι πολύ κρίσιμη και αρκετοί (και μάλιστα πολύ ισχυροί) σκακιστές κάνουν το αποφασιστικό λάθος που τους οδηγεί στην ήττα. Ακόμα και αν σας δημιούργησε «σοκ» η τελευταία κίνηση (δηλαδή η απρόσμενη θυσία) του αντιπάλου, δεν πρέπει να τα χάσετε. Φροντίστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμοι. Η θυσία μπορεί να μην έχει «μετρηθεί» σωστά από τον αντίπαλο. Η σωστή εκτίμηση και η συνέχεια της παρτίδας θα δείξει. Τώρα πρέπει να παίξετε με ακρίβεια και ηρεμία. Ο πανικός αυτή τη στιγμή είναι ο χειρότερος εχθρός και αν τον αφήσετε να σας καταλάβει, τότε θα επηρεάσει όλες τις επόμενες κινήσεις σας και η ήττα θα έρθει αναπόφευκτα. Πολλές φορές η θυσία αυτή μπορεί να είναι και δείγμα απελπισίας, οπότε αντιδρά σπασμωδικά και προσπαθεί να σας πανικοβάλλει.

Στη θέση του διαγράμματος - αυτού του κειμένου - έχουμε μία ακραία περίπτωση πανικού, όπου ο μαύρος ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ μετά από την κίνηση 47. Βθ7+ ενώ μπορούσε να νικήσει με 47... ΡχΒ 48. ζ8=Β+ Ρη6 49. Πη7+ Ρθ6 50. Πθ7+ ΡχΠ 51. ΒχΠγ8 Πζ1+ 52. Ρθ2 0-1!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ