Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η κυβέρνηση τους οδηγεί σε καταστροφή

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους καπνοπαραγωγούς για την εφαρμογή των ολέθριων προτάσεων της Κομισιόν

Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε καταστροφή τους καπνοπαραγωγούς, κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στο πλαίσιο της συζήτησης Ερώτησής του στη Βουλή για τις νέες ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση του καθεστώτος στον καπνό, δηλαδή την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την κυβερνητική στάση, ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση των κοινών οργανώσεων αγοράς των μεσογειακών προϊόντων, δεδομένου ότι τα τρία αυτά προϊόντα - λάδι, καπνός, βαμβάκι - αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας που φτάνει στο 26% και απορροφά περίπου το 55% των πόρων» και ότι «οι προτάσεις αποβλέπουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στον εντονότερο αναπροσανατολισμό και στην αγορά, στη βελτίωση του περιβάλλοντος, στη σταθεροποίηση των ελληνικών εισοδημάτων».

Απαντώντας ο Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι είναι σαφείς οι θέσεις κυβέρνησης και ΕΕ ότι «στα πλαίσια του ανταγωνισμού, στα πλαίσια των τιμών της αγοράς, πρέπει να προσανατολιστεί και η αγορά του καπνού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό εξυπηρετεί και η απόφαση και η πρόταση που γίνεται από την Κομισιόν, γιατί συνδέεται η εξαγορά των ποσοστώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνδέεται η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Συνδέεται με την ίδρυση ειδικού ταμείου εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για τους καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες. Ολα αυτά δηλαδή τα μέσα που θέλει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση στόχο έχουν την κατάργηση ουσιαστικά της καπνοκαλλιέργειας». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «είναι υποκριτική η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντικαπνιστική εκστρατεία της, ενώ στην ουσία χρησιμοποιεί αυτό για να χτυπήσει τον καπνό». Κατέληξε τονίζοντας πως «απευθυνόμαστε στους καπνοπαραγωγούς και τους λέμε να ενωθούν με τους ελαιοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς, να ανατρέψουν την ενδιάμεση αναθεώρηση κοινής αγροτικής παραγωγής που βάζει την ταφόπλακα στη μικρομεσαία αγροτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ