Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Μάτια από νύχτα»

Ο Χρόνης είναι ένας σαρανταπεντάχρονος οδηγός νταλίκας. Του αρέσει να φεύγει, να ταξιδεύει μόνος. Η Ελευθερία θέλει έναν άντρα να τον αγαπά και να την αγαπά, να κάνουν ένα παιδί. Θα προλάβει; Είναι κοντά στα 40. Η Βάλλια θέλει να φύγει από την επαρχιακή κωμόπολη που ζει και να έρθει στην Αθήνα. Θέλουν κάτι, το θέλουν πολύ. Κοινός παρoνομαστής η μοναξιά τους.

Ελευθερία, Χρόνης, Βάλλια. Αγαπούν, προδίδουν, προδίδονται. Χρειάζονται χρόνο κι αγάπη. Κάποιοι από αυτούς θα τα καταφέρουν, ακόμα κι από λάθος δρόμο, θα φανούν γενναιόδωροι. Τρία πρόσωπα που οι πορείες της ζωής τους μπλέκουν σ' ένα ταξίδι λύτρωσης και σπαραγμού.

Ο Περικλής Χούρσογλου («Λευτέρης Δημακόπουλος...1993», «Ο κύριος με τα γκρι 1997»), κάνει την τρίτη του ταινία και φτιάχνει μια ιστορία τριών καθημερινών προσώπων. Οι ήρωές του δεν έχουν τέλειο σώμα, δεν κάνουν έρωτα την πρώτη μέρα που γνωρίζουν κάποιον και τις πιο πολλές φορές, όταν είναι γυμνοί σβήνουν το φως. Ο Περικλής Χούρσογλου σκιαγραφεί τα πορτρέτα τριών προσώπων που έχουν επιθυμίες, φοβούνται, πέφτουν κάτω, αλλά ξανασηκώνονται και προσπαθούν ξανά. Ανθρωποι με προτερήματα και ελαττώματα, αλλά πάνω απ' όλα χειρίζονται τις καταστάσεις, με αξιοπρέπεια. Κυρίαρχα συναισθήματα: αγάπη, ζήλια - φθόνος και καλοσύνη.

Κεντρικός πυρήνας στην ιστορία του Χούρσογλου ο άνθρωπος αντιμέτωπος με την ψυχή του και τις επιθυμίες του. Μετρημένη σκηνοθεσία χωρίς υπερβολές, μέσα σε ρεαλιστική βάση, χωρίς κραυγαλέες συναισθηματικές ακρότητες. Καλές ερμηνείες από ηθοποιούς που ξέρουν να χειρίζονται τα εκφραστικά τους μέσα. Μπαίνουν σε βάθος και βγάζουν στην επιφάνεια όλες τις αποχρώσεις των ηρώων και ένα σενάριο με άρτιο ψυχολογικό υπόβαθρο. Προσεγμένη δουλιά και μια από τις ταινίες που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφού κέρδισε το Α΄ και Β΄ βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.

Ευαισθησία και σκληρότητα, θυσία και λύτρωση. «Μάτια από νύχτα» μια από τις καλές δουλιές του ελληνικού σινεμά.

Κοινωνική περιπέτεια, ελληνικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου. Με τους: Γιάννη Καρατζογιάννη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Σπύρο Σταυρινίδη, Νίκο Καριμάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ