Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εισβολή και ελιγμοί ενόψει Χάγης

Ανατίναξε το σπίτι του καμικάζι της επίθεσης της Πέμπτης στη Βηθλεέμ ο ισραηλινός στρατός, επιβάλλοντας, για άλλη μια φορά, μέτρα συλλογικής τιμωρίας

Πάλι σπέρνει την καταστροφή ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Πάλι σπέρνει την καταστροφή ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΗΘΛΕΕΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τη γνωστή μέθοδο συλλογικής τιμωρίας, που ονομάζεται κατεδάφιση σπιτιών και έχει πολλάκις καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, αφού παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αντέδρασε ο ισραηλινός στρατός στην επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, στην Ιερουσαλήμ. Παρ' όλα αυτά, η αντίδραση, όπως σχολιάζουν αναλυτές, απείχε αρκετά από τις συνήθεις στρατιωτικές κλιμακώσεις του Τελ Αβίβ, κάτι που, όπως φαίνεται, εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο διαμόρφωσης της διεθνούς κοινής γνώμης ενόψει της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας στο Δικαστήριο της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος.

Ισραηλινοί στρατιώτες, συνοδευόμενοι από 20 τεθωρακισμένα, εισέβαλαν, τα ξημερώματα, στη Βηθλεέμ και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Αϊντα, όπου διέμενε ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ. Δε σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών ή συμπλοκές, καθώς οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα, είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν με δυναμίτη το σπίτι του καμικάζι, αφού πρώτα οι ένοικοι ειδοποιήθηκαν να σώσουν ό,τι προλάβουν, και στη συνέχεια αποχώρησαν τόσο από τον καταυλισμό όσο και από την πόλη. Η ανατίναξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές και σε άλλα 10 σπίτια.

Αντίθετα, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, το πρωί στη Χεβρώνα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτι Παλαιστινίου, με σκοπό να τον συλλάβουν. Τελικά, ο 45χρονος σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά. Νεκροί έπεσαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, χτες, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, που γειτονεύει με τον εποικισμό Ντουγκίτ. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ήταν οπλισμένοι. Ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν μόλις 17 χρόνων.

Την ίδια στιγμή, από την πόλη της Γάζας, ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα απεργαστεί σχέδια απαγωγών Ισραηλινών στρατιωτών «καθώς φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να απελευθερωθούν, σε συμφωνίες ανταλλαγής, ορισμένοι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει ότι όποιος προσπαθήσει να απαγάγει Ισραηλινούς θα «αντιμετωπιστεί με τα σκληρότερα μέτρα».

Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει Χάγης

Επίσημο έγγραφο απέστειλε, χτες, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου αναφέρει με σειρά επιχειρημάτων ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να κρίνει τη νομιμότητα του διαχωριστικού τείχους που ανεγείρεται στη Δ. Οχθη. Ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ, Αλαν Μπέικερ, δήλωσε, χτες, ότι η ισραηλινή ηγεσία θα επιμείνει μαχητικά στη θέση της αυτή, με την οποία, όπως είπε, συμφωνούν πολλές δυτικές κυβερνήσεις, αναφέροντας επιλεκτικά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Μετά από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η γαλλική και η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις Μπέικερ, η πρώτη εμμέσως και η δεύτερη ευθαρσέστατα, τονίζοντας ότι το θέμα του τείχους είναι «πολιτικό, και σε αυτό εμπλέκονται δύο μέρη, τα οποία θα πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με διαπραγματεύσεις».

Η ισραηλινή πλευρά, όπως φαίνεται και από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις των αξιωματούχων της, αναμένεται να χρησιμοποιήσει πάρα πολύ το επιχείρημα της «αναγκαίας προστασίας από τους καμικάζι» και θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό επιθέσεις σαν την προχτεσινή. Γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι δεν έχει τόσο σημασία η απόφαση του Δικαστηρίου, που ούτως ή άλλως δεν είναι δεσμευτική, αλλά ο χειρισμός, προς όφελος του Τελ Αβίβ, της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα και ο, κατ' επέκταση, προσεταιρισμός της διεθνούς κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ