Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Θα πεθάνω με το όπλο στο χέρι... »

Ο Φ. Κάστρο στη διεθνή συνάντηση κατά της ALCA

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο στη διεθνή συνάντηση κατά της ALCA
ΑΒΑΝΑ.--

«Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δε θα μετακινηθούμε ούτε εκατοστό από τις αρχές μας. Εγώ έχω κάνει ό,τι μου αναλογούσε. Λίγη σημασία έχει με ποιον τρόπο θα πεθάνω, αρκεί να είναι με το όπλο στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν οι ΗΠΑ μας επιτεθούν, θα πεθάνω πολεμώντας»... «Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της 5ωρης ομιλίας του για το κλείσιμο των εργασιών της διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, με μοναδικό αντικείμενο την κατάληξη σε πλάνο δράσης των κινημάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική κατά της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της Αμερικής (FTAA-ALCA), στην οποία έτσι κι αλλιώς δε συμμετέχει η Κούβα.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων εκπροσώπων 32 χωρών της Κεντρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής ο πρόεδρος της Κούβας έκανε λόγο για πολεμοχαρή συμπεριφορά από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά προειδοποίησε ότι οι συμπατριώτες του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν με την τακτική του ανταρτοπολέμου που είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος τα χρόνια της επανάστασης. Ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε «εξηγήσεις» από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, όσον αφορά στα υφιστάμενα σχέδια εκ μέρους των ΗΠΑ, εξόντωσης ηγετών της διεθνούς κοινότητας. Και ειδικότερα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει έτοιμο σχέδιο για την ανατροπή του.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», επικαλούμενο Δυτικούς διπλωμάτες, οι κουβανικές Αρχές προετοιμάζουν τον πληθυσμό για πιθανή εισβολή, καθώς θεωρείται πιθανό η Κούβα να είναι ο επόμενος στόχος στη λίστα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ειδικά μετά τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του μήνα, όταν εξαπέλυσε απειλές κατά της Κούβας για «σύμπραξη και δημιουργία άξονα με τη Βενεζουέλα προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική»... Και πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά «αθώος» για να μην κατανοήσει την ουσία των δηλώσεων, ειδικά μετά τον «προληπτικό πόλεμο κατά του Ιράκ» και να θεωρήσει «υπερβολές» τις δηλώσεις αυτές του Φιντέλ Κάστρο ή την προετοιμασία του κουβανικού λαού σε μία πιθανή εισβολή.

Από εκπαίδευση αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι
Από εκπαίδευση αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι
Οσον αφορά στο σχέδιο δράσης κατά της ALCA, στο οποίο κατέληξαν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι πολιτικών, λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων από όλη την αμερικανική ήπειρο, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν: «Σήμερα η πάλη κατά της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και εφικτή χωρίς το συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού».

Ως πρώτος στόχος τίθεται η ανατροπή της ALCA, αλλά και οι διμερείς, περιφερειακές εκδοχές της. Η σύνδεση με τους λαϊκούς αγώνες που βρίσκονται σε κορύφωση σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ειδικά στη Βολιβία. Η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής ηπείρου αλλά και ο συντονισμός με τον αγώνα κατά του πολέμου, του χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου και κατά του ιμπεριαλισμού. Πρώτο κοινό ραντεβού κινητοποιήσεων η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και κατόπιν η 24η Απρίλη, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την ήπειρο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το Μπρέτον Γουντς (τη νομισματική συμφωνία του 1944, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ