Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Οι διαδηλώσεις εντείνονται, παρά την καταστολή

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις φοιτητών και μελών πολιτικών κομμάτων στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, οι οποίες στρέφονται εναντίον της αυταρχικής «τάξης πραγμάτων» που έχει επιβάλει το παλάτι. Η αστυνομία επενέβη για άλλη μια φορά με κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Κατμαντού, ενώ ήδη ο μονάρχης Γκιανέντρα έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία υπό ενιαία διοίκηση για την «αντιμετώπιση των ταραχών». Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές, προχτές και χτες μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας θύμιζαν πεδίο μάχης.

Ενώ οι διαδηλώσεις που, επί της ουσίας, έχουν ως αίτημα την απεμπόληση της μοναρχίας στη χώρα (ή τουλάχιστον, της ενεργούς εμπλοκής του παλατιού στη διακυβέρνηση), ο μονάρχης Γκιανέντρα αναγορεύτηκε αυτήν την εβδομάδα «Βασιλεύς όλων των Ινδουιστών επί της Γης» από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ινδουιστών, έναν οργανισμό διαφόρων υπερσυντηρητικών από 22 χώρες. Παραχωρώντας συνέντευξη στο περιοδικό «TIME», ο μονάρχης μάλιστα δε δίστασε να πει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι ο λαός του Νεπάλ θέλει να βλέπει και να ακούει το βασιλιά του».

Ο βασιλιάς έχει επιλέξει, όπως φαίνεται, τη διαρκή σκλήρυνση της πολιτικής του στάσης ως στρατηγική. Για να καθησυχάσει τους ανησυχούντες για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» Αμερικανούς, Βρετανούς και λοιπούς... ανθρωπιστές, που αναφανδόν τον στηρίζουν με όπλα και χρήμα, διέταξε τους στρατηγούς του να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους για τα ασύλληπτα εγκλήματα του στρατού του στον εμφύλιο εναντίον των μαοϊκών. Χτες, ο Στρατός ανακοίνωσε την «τιμωρία» 25 ανδρών του, περιλαμβανομένου ενός ταγματάρχη, για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κατά τα λοιπά ο εμφύλιος συνεχίζεται και την Πέμπτη ο στρατός αποδέσμευσε τη στατιστική του αποτίμηση για την πορεία των επιχειρήσεων: «1.270 μαοϊκοί» και 118 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ