Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται το θέμα των... . άφαντων απαγορευμένων όπλων

Κλιμάκωση αντικατοχικών επιθέσεων προβλέπει ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τζον Αμπιζάιντ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προς το τέλος της οδηγείται η έρευνα για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ανακοινώθηκε χτες από την Ντάουνινγκ Στριτ, λίγες ώρες μετά την, πρώτη επίσημη παραδοχή της αμερικανικής ηγεσίας, διά στόματος Συμβούλου Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ότι «άλλα όπλα παρουσίαζαν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν στο Ιράκ, και άλλα υπήρχαν τελικά». Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κλιμάκωσης των επιθέσεων εναντίον της, ενώ άφησε, επισήμως, για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος ξεσπάσματος εμφύλιας σύρραξης δεν είναι αμελητέος. Εν μέσω αυτών των διαπιστώσεων, ο Κόφι Ανάν γνωστοποίησε ότι, πιθανώς, μέσα στη βδομάδα θα μεταβεί στο Ιράκ η επιτροπή ειδικών που θα εξετάσει αν είναι εφικτή η διεξαγωγή γενικών εκλογών, μετά από διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έλαβε από την κατοχική διοίκηση.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος για το κατά πόσο θα διατάξει τη διενέργεια έρευνας που θα απαντήσει στο κομβικό ερώτημα των ημερών, για τις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλο από το γιατί, τελικά, παρά τον «όγκο των αποδείξεων» πριν τον πόλεμο, δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετά την εισβολή. Ο Τζορτζ Μπους απέφυγε επισταμένα να απαντήσει, αρκούμενος να δηλώσει ότι θέλει πρώτα να μάθει όλες τις σχετικές πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδιδε ανακοίνωση που εκτιμούσε ότι οι έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ βαίνουν στο «τέλος τους» και παραδεχόταν ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις πληροφορίες που υπήρχαν για το ιρακινό οπλοστάσιο και γι' αυτό που πραγματικά βρέθηκε στο Ιράκ.

Τα πράγματα, όμως, δε βαίνουν πολύ καλά ούτε στο καθ' αυτό στρατιωτικό επίπεδο, παρά τη χτεσινή «ανάσα» που πήραν οι κατοχικές δυνάμεις από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον τους. Ο Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, εκτίμησε ότι «όσο πλησιάζει η ημέρα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, θα κλιμακώνονται όλο και περισσότερο οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας». Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Αμπιζάιντ, αφού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει σαφώς αν πιστεύει ότι στο Ιράκ δρα η «αλ Κάιντα», άφησε, για πρώτη φορά δημοσίως, να εννοηθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος στο Ιράκ «αν υπάρξουν ορισμένα γεγονότα», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα γεγονότα.

Προς το παρόν, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει της τετραήμερης γιορτής Αϊντ αλ Αντχα, που αρχίζει την Κυριακή. Αργά χτες ακούστηκε ισχυρότατη έκρηξη στη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο. Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Κιρκούκ αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αγωγό πετρελαίου, ενώ στην πόλη Σαλμάν Μπεγκ, λίγο νοτιότερα, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου της ιρακινής πολιτοφυλακής. Μετά από ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε 1 ένοπλος και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ