Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
Τ' αθλητικά πλοκάμια της διαπλοκής

Οι σημερινοί Ελληνες χούλιγκαν πολύ λίγη σχέση έχουν με τους ακραίους οπαδούς των ευρωπαϊκών γηπέδων της δεκαετίας του '70.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό δεν είναι ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, κοινωνικά αποκλεισμένοι που εκφράζουν επιθετικά τις απο-στερήσεις τους, αλλά ότι συγκροτούν ιδιωτικούς στρατούς πιστών και έμπιστων, καθοδηγούμενων από τα συμφέροντα των προέδρων, μεγαλοπαραγόντων, μεγαλομετόχων κ.ά.

Μέσω της προ-κατασκευασμένης βίας στα γήπεδα του ποδοσφαίρου επιχειρείται άλλοτε η εκβίαση της πολιτείας (προκειμένου να επιτευχθούν οικονομικοί ή πολιτικοί στόχοι της διαπλοκής) κι άλλοτε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (που χάνεται πίσω από τάχατες «βεντέτες» ή συγκρούσεις μιας Κυριακής).

Η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας και η εικονική (μέσω πληρωμένων κονδυλοφόρων) υπεραξία των προέδρων, προπονητών και παικτών έχουν ανάγκη από τον πολιορκητικό κριό των άγριων οπαδών για να διατηρήσουν την ισχύ και την εξουσία τους.

Επιπλέον ο εξαγριωμένος οπαδός είναι αναπόσπαστο μέρος της αύξησης της τηλεθέασης, δηλαδή εκτός από καταναλωτής βίας δέχεται να γίνει και κακός κομπάρσος ενός σκηνοθετημένου θεάματος.

Ο χούλιγκαν είναι συχνά «ένας παίκτης που δεν παίζει» αλλά πάντα χάνει, διότι έχει εξουσιοδοτήσει άλλους να παίζουν γι' αυτόν.

Τελικά δε γεννάει ο οπαδός τη βία, αλλά η πολιτικοοικονομική διαπλοκή καλεί τον οπαδό να παίξει σωστά το ρόλο του για να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της (ακόμα και) ο αθλητισμός.

Δεν υπάρχουν φάρμακα και γιατρειά αν δεν εξυγιανθεί ο χώρος, που σημαίνει απλά να φύγουν όλοι αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο εδώ και 30 χρόνια, να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών που - εν γνώσει τους - «κάλυπταν» - αυτά τα φαινόμενα (με αντάλλαγμα «πακέτα» χιλιάδων ψήφων από οπαδούς οργανωμένων σωματείων), να εφαρμοστεί η νομοθεσία κατά γράμμα (και ν' απομακρυνθούν οι διάφοροι νομομαθείς εραστές της «κατά περίπτωσιν ερμηνείας) και τέλος ν' απαγκιστρωθεί ο αθλητισμός από τα πλοκάμια των σκοτεινών επενδυτών του σκοτεινού παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Ισως αυτά τα βήματα να μας δείξουν το φως στο βάθος του τούνελ.


Του
Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ*
* Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ