Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Τυποθήτω» - Γ. Δαρδανός: Γιώργος Κεντρωτής «Πόσα χουνέρια και τι πλεκτάνες! (Μυθολογίες και ιστοριοδιφήσεις στον τόπο της νεοελληνικής λογοτεχνίας)» (οκτώ λογοτεχνικά δοκίμια για έργα των Σολωμού, Ρίτσου, Σκαρίμπα, Εγγονόπουλου, Βαλτινού). Κωστής Γαϊτάνος «Η αυτού μεγαλειότης το Πιάνο» (μελέτη για την προϊστορία του πιάνου, τη διδασκαλία, τους κορυφαίους συνθέτες του πιάνου και το έργο τους, τις κλασικές περιόδους του πιάνου, έργα άλλων συνθετών του 19ου και του 20ού αιώνα, η διδακτέα ύλη της σχολής πιάνου και πίνακες). Ζαν Μαρκ Μπαλανσί - Ανρό ντε λα Γκρανζ «Εξεγερμένοι κόσμοι (Αντάρτικα, μιλίτσιες, τρομοκρατικές ομάδες)» (εγκυκλοπαίδεια των πρωταγωνιστών, συγκρούσεων και της πολιτικής βίας σε Αμερική, Εγγύς και Μέση Ανατολή, χώρες του Μαγκρέμπ. Εισαγωγή Βαγγέλης Πίσσιας, μετάφραση Μαρίκα Μαλαφέκα).

- «Κέδρος»: Ρούλα Κοντογιάννη «Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών» (εικονογραφημένο λεύκωμα, με ερευνητικό και αρχειακό υλικό, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες μαθητών και μαθητριών για τη μαθητική ζωή στο Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών, από τα πρώτα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο κλείνει με αλφαβητικό κατάλογο των μαθητών από το 1925 μέχρι το 2000). Σπύρος Καβουνίδης «Δομνίτσα η πρωτοπόρος» (λεύκωμα πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες για τη ζωή και το περιβάλλον της πρωτοπόρας Ελληνίδας αθλήτριας του κλασικού στίβου Δομνίτσας Λανίτου - Καβουνίδου, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και του 1948 στο Λονδίνο). Κλέων Αρζόγλου «Ο αλήτης στη χώρα των θαυμάτων» (συλλογή διηγημάτων). Κλάιβ Μπέρκερ «Αμπαρατ» (μετάφραση Μαίρη Περαντάκου - Κουκ. Το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας που θα ολοκληρωθεί το 2008, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και του οποίου τα κινηματογραφικά δικαιώματα αγόρασε η «Ντίσνεϊ». Ιστορία φαντασίας και μυστηρίου για το καλό και το κακό, εικονογραφημένη από τον συγγραφέα- σκηνοθέτη-παραγωγό, που απευθύνεται σε παιδιά). Γιώργος Ιωάννου «Ο Πίκος και η Πίκα» (ο σπουδαίος πεζογράφος και ποιητής έγραψε αυτό το παιδικό παραμύθι λίγο πριν πεθάνει. Εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου).

-- Καστανιώτης: Ιταλο Καλβίνο «Γιατί να διαβάζουμε τους κλασικούς» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης. Δοκίμια του μεγάλου μαρξιστή Ιταλού συγγραφέα και κριτικού για τη διαχρονική χρησιμότητα των κλασικών δημιουργών κάθε εποχής και λογοτεχνικού είδους). Ελίας Κανέτι «Η γλώσσα που δεν κόπηκε» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου. Το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του ισπανικής καταγωγής, μεγαλωμένου στο Ρουστούκ της Βουλγαρίας και πλανημένου σε πολλές χώρες, μεγάλου συγγραφέα). Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής «Η πρόσοψη» (αλληγορική πολιτικο-κοινωνική «περιήγηση» στον κόσμο από την αυγή έως τα μέσα του 20ού αιώνα). Αντώνης Μπουλούτζας «Η Παναγία των Αγγέλων» (μυθιστόρημα). Βαγγέλης Αθανασόπουλος «Οι μάσκες του ρεαλισμού (Εκδοχές του νεοελληνικού αφηγηματικού λόγου)» (μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για διάφορες μορφές του ρεαλισμού στη νεοελληνική και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία). Μάνος Λουκάκης «Ο Ισπανός συμβολαιογράφος» (ποιητική συλλογή).

-- «Αγρα»: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας «Απόκρυφες ιστορίες (Μύθοι και θρύλοι από τον κόσμο των πρώτων χριστιανών) (το βιβλίο καταγράφει ξεχασμένες, περίεργες ιστορίες περί της χριστιανικής θρησκείας). Αρις Γεωργίου «Ολυμπος Νάουσα (21 Ιουνίου 1994)» (κείμενα των Α. Γεωργίου, Σ. Σερέφα, Β. Χαραλαμπίδου για την ιστορία του πανέμορφου - κηρυγμένου ως διατηρητέου κτιρίου - εστιατορίου της Θεσσαλονίκης).

-- «Ηλιοτρόπιο»: Οθων Τσουνάκος «1986-2004. Εκτός των άλλων, συνέβησαν κι αυτά... (περίεργα και παραλειπόμενα της άλλης όψης των Ολυμπιακών Αγώνων)» (πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό λεύκωμα, με κείμενα για μικρά και μεγάλα γεγονότα που «μετάλλαξαν» σε «εμπόρευμα» τους Ολυμπιακούς Αγώνες).

-- Βασιλική Αλεξανδράτου «Οσα έζησα και είδα» (μικρά κείμενα, αναμνήσεις μιας ζωής και αγώνα, από το 1940 και έπειτα. Διεύθυνση Βασ. Αλεξανδράτου, Παπανδρέου 20, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά).

-- «Κοχλίας: Αλέν Παρί «Σεμίραμις (Η βασίλισσα της Βαβυλώνας)» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα). Μυθιστορία της πανέμορφης βασίλισσας της πανάρχαιης Βαβυλώνας).

-- «Tsallis» (Λεωφ. Αθηνών 104 και Ποσειδίπου 2, 210-5153.850): Ακύλας Γ. Παπαδομανωλάκης «Νεοχώρι Αποκορώνου (Ο οικισμός και τα μικροτοπωνύμιά του)» (φωτογραφικό λεύκωμα, με στόχο τη διάσωση του όμορφου χωριού. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό και την Παράδοση» - «Ομάδα των Πέντε»).

-- «Γραφή» (τετράδια λογοτεχνίας, τεύχος 56).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, 152ο τεύχος).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 581-583/243).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ