Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιτροπές, «έρευνες» και καθυστερήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το έργο των μυστικών υπηρεσιών υπερασπίστηκε δημόσια για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες ο διευθυντής της CIA. Παράλληλα, στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαβουλεύσεις για τη σύσταση διακομματικής διερευνητικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν τις μυστικές υπηρεσίες να παράσχουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, σήμερα, για το ιρακινό οπλοστάσιο. Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, ότι η κατοχική διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο, με συναίνεση του ΟΗΕ, να παρατείνει μέχρι τις αρχές του 2005 τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ.

Ο Τζορτζ Τένετ επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στο Λευκό Οίκο μια αντικειμενική άποψη για το ιρακινό οπλοστάσιο και την απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει. Πάντως, απέφυγε επισταμένα να απαντήσει στη δημοσιογραφική ερώτηση για το αν θεωρεί ότι οι πληροφορίες αυτές μεταφέρθηκαν στην κοινή γνώμη με ακρίβεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο της «διαδικασίας» αναφέρθηκε, χθες, και ο παραιτηθείς επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών για τα ιρακινά απαγορευμένα όπλα. Ο Ντέιβιντ Κέι κάλεσε την επιτροπή να ερευνήσει το κατά πόσον η πολιτική ηγεσία «χειρίστηκε κατά βούληση» τις πληροφορίες που έλαβε, αντί να προχωρήσει σε πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση. Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ δήλωνε, χθες, ότι δε νομίζει πως χρειάζεται να ζητήσει συγνώμη από τη διεθνή κοινή γνώμη και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις περυσινές του τοποθετήσεις, στις οποίες είχε παρουσιάσει σειρά «ατράνταχτων» στοιχείων για το ιρακινό οπλοστάσιο, τα οποία ουδέποτε επαληθεύτηκαν. Ο Πάουελ επέμεινε ότι «υπήρχε η πρόθεση να φτιαχτούν όπλα και αυτό έχει αποδειχτεί».

Στο μεταξύ, χθες, στο Ιράκ, στενοί συνεργάτες του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο Μεγάλος Αγιατολάχ έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας και γλίτωσε. Την πληροφορία διέρρεαν μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, με κίνδυνο, βέβαια, να προκληθεί απρόβλεπτου μεγέθους αντίδραση στους κόλπους της σιιτικής πλειοψηφίας. Οι συνεργάτες του Σιστάνι αναρωτιούνταν τι σκοπό και ποιον εξυπηρετεί η διαρροή μιας τέτοιας ψευδούς είδησης.

Τέλος, στη Βαγδάτη, χθες, 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 2 παιδιά, 13 και 14 χρόνων, τραυματίστηκαν από αμερικανικά πυρά στη συνοικία αλ Ζράα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, όταν δέχτηκαν επίθεση από διερχόμενο αυτοκίνητο ενώ βρίσκονταν σε οδόφραγμα, αλλά τελικά έπληξαν αθώους περαστικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ