Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέος κύκλος αιματηρών επεισοδίων

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Αριστίντ συνεχίζονται ενώ τα επεισόδια, εξαιρετικά αιματηρά πάντα, που συνοδεύουν όλες τις κινητοποιήσεις, ειδικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 20.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν ένοπλοι αντίπαλοι του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ εισέβαλαν στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Γκονάιβες και έβαλαν φωτιά. Τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, που απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι ένοπλοι διαδηλωτές ήταν μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης «Μέτωπο Εναντίον του Αριστίντ» και η πόλη Γκονάιβες που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, Πορτ - Ω - Πρενς, θεωρείται προπύργιο των αντιπάλων του Προέδρου Αριστίντ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εκδήλωση, έστω και στην πολύ βίαιη μορφή της, της απόγνωσης που επικρατεί εξαιτίας του βδελυρού και τεράστιου εξωτερικού χρέους και τις επακόλουθες επιβαλλόμενες ολέθριες συνέπειες της πολιτικής των διαρθρωτικών προσαρμογών και προτεραιότητα, τους διαθέσιμους πόρους στην αποπληρωμή του χρέους. Ο λαός της Αϊτής βυθίζεται στην ανέχεια ακόμα πιο πολύ: τέσσερις στους πέντε Αϊτινούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λιγότερο από ένας στους δύο έχει σταθερή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας ενήλικος στους δύο είναι αναλφάβητος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ