Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα πολύνεκρη έκρηξη

Αστυνομικοί μεταφέρουν τα πτώματα έξω από το σταθμό του μετρό στη Μόσχα

Associated Press

Αστυνομικοί μεταφέρουν τα πτώματα έξω από το σταθμό του μετρό στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες περίπου στις 8.40 το πρωί (τοπική ώρα) στο μετρό της Μόσχας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 39 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα 122. Η έκρηξη που πραγματοποιήθηκε ώρα αιχμής, διέλυσε το δεύτερο βαγόνι αμαξοστοιχίας που είχε απομακρυνθεί περίπου 500 μέτρα από το σταθμό Αφτοζαβόντσκαγια, σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες γραμμές του μοσχοβίτικου μετρό. Περίπου 700 ακόμα επιβάτες κατάφεραν να διασωθούν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» η έκρηξη (ισοδύναμη με 5 κιλά ΤΝΤ) ήταν μάλλον αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας και μάλιστα επίθεσης αυτοκτονίας. Η Αστυνομία επίσης ανακοίνωσε ότι διαθέτει βίντεο των «πιθανών τρομοκρατών» στο οποίο διακρίνονται στο σταθμό λίγο πριν επιβιβαστούν στο βαγόνι. Ακόμη σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ιντερφάξ» η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε από μία γυναίκα, ωστόσο η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το σκίτσο ενός άντρα που υποστηρίζει ότι συμμετείχε στην επίθεση. Πάντως κατά τον αντιδήμαρχο της Μόσχας, Βαλερί Σάντσεφ, δε βρέθηκαν υπολείμματα θραυσμάτων οβίδας, που αποτελεί συνήθως το «σήμα κατατεθέν» των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις δηλώσεις του κατηγόρησε τους Τσετσένους αυτονομιστές και για αυτή την τραγωδία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δε «διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες, αλλά θα τους εξαλείψει» και έμμεσα απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη στον πρώην πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοφ. Ο εκπρόσωπος του Μασκάντοφ, Αχμέντ Ζακάγιεφ, αρνήθηκε ότι ο πρώτος είχε οποιαδήποτε συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φονική έκρηξη πραγματοποιήθηκε 5 μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, πράγμα που επισήμανε και ο Πούτιν λέγοντας ότι ίσως στόχος ήταν να τον πιέσουν. Τέλος ο Ρώσος πρόεδρος, που έλαβε τα συλλυπητήρια πολλών ηγετών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, επανέλαβε την έκκλησή του για «διεθνή αλληλεγγύη ενάντια στην τρομοκρατία».

Το ΚΚΡΟ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με δήλωση του προέδρου του, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του: «Σήμερα είναι πρόωρο να μιλά κανείς για το ποιος είναι ο οργανωτής κι εκτελεστής αυτού του τρομερού εγκλήματος. Δεν προκαλεί καμία αμφιβολία πως η σειρά των τρομοκρατικών ενεργειών στη Μόσχα και στο νότο της Ρωσίας αντανακλά τη γενική κρίση της χώρας ως αποτέλεσμα των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων". Η διάλυση της οικονομίας και των ηθικών βάσεων της κοινωνίας γεννά τον εξτρεμισμό. Την ίδια ώρα, εδώ και πολλά χρόνια με μεθοδικότητα καταστρέφονται οι υπάρχουσες δομές του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Τα όργανα ασφαλείας είναι διαβρωμένα από τη διαφθορά. Δε στοχεύουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά στην εξυπηρέτηση των ολιγαρχών και της πλουτοκρατίας κι όχι του λαού. Οι μυστικές υπηρεσίες αντί του αγώνα με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και την τρομοκρατία ασχολούνται με τον αγώνα ενάντια στην αντιπολίτευση. Δεν είναι περίεργο που ο λαός της Ρωσίας έμεινε ανυπεράσπιστος από τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες. Καλούμε την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας άμεσα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και ταυτόχρονα να ξεριζώσει τις ρίζες του εξτρεμισμού, που βρίσκονται μεταξύ των άλλων και στη δική της οικονομική και κοινωνική πολιτική».

Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ

Με δήλωση του για το «Ρ» ο Βίκτορ Σάπινοφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σημείωσε τα εξής: «Οι εκρήξεις, ανεξάρτητα από το ποιος τις προκαλεί, θα ξεσηκώσουν στην κοινωνία μια νέα "αντιτρομοκρατική" και σοβινιστική υστερία. Οι δεξιοί, φιλοκυβερνητικοί βουλευτές, όπως π.χ. ο Ρογκόζιν, ήδη προτείνουν να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις εκλογές. Είναι ολοφάνερο πως το θέμα του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" και πάλι θα γίνει το κύριο στο ιδεολογικό οπλοστάσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν. Αλλα "χαρτιά" δεν έχει στα χέρια της η σημερινή εξουσία, αφού ούτε ένα κοινωνικό πρόβλημα δε λύθηκε, αλλά αντίθετα η κατάσταση οξύνθηκε. Γι' αυτό κι οι αρχές θεωρούν ως την καλύτερη μέθοδο προεκλογικής διαφώτισης την "τρομοκρατική απειλή". Οι εκρήξεις που έγιναν δε θα χρησιμοποιηθούν μόνο βέβαια για την πυροδότηση του εθνικισμού, αλλά και για την ενίσχυση των κατασταλτικών οργάνων του κράτους, ως μοναδικής σωτηρίας στο "κακό της τρομοκρατίας". Ολα αυτά τα πολιτικά σχήματα αντιγράφουν την τακτική του Τζ. Μπους και του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας", με μόνη διαφορά πως αυτό θα γίνεται στο μικρότερο μέγεθος της Ρωσίας του Πούτιν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις και αποτροπή «τρομοκρατικής επίθεσης» (2024-04-02 00:00:00.0)
Διπλό μακελειό στο Βόλγκογκραντ (2013-12-31 00:00:00.0)
Καταγγελία για επιθέσεις σε κομμουνιστές (2005-09-07 00:00:00.0)
Λαγός με ... κέρατα (2002-11-03 00:00:00.0)
Επόμενος σταθμός (2002-05-23 00:00:00.0)
Θανατηφόρες επιθέσεις (2000-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ