Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Θανατηφόρες επιθέσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Στους 165 περίπου ανέρχονται οι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν (45) και τραυματίστηκαν (120) σε 14 επιθέσεις, μεταξύ τους 5 μεγάλες τρομοκρατικές ενέργειες, που πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες κατά των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων σε περιοχές της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Η μεγαλύτερη θανατηφόρα έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή, 2 του Ιούνη, στο Αργκούν, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Εισαγγελίας στην Τσετσενία, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την έκρηξη ως τρομοκρατική ενέργεια. Η έκρηξη προκλήθηκε από φορτηγό που ήταν γεμάτο εκρηκτικά και ήταν σταθμευμένο έξω από κτίριο όπου διέμεναν άνδρες επίλεκτης μονάδας του υπουργείου Εσωτερικών. Σαν αποτέλεσμα, 45 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, την Κυριακή το βράδυ εξερράγη και άλλο παγιδευμένο φορτηγό στην πόλη Γκουντέρμες, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Τσετσενίας. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι - 3 Ρώσοι στρατιωτικοί και 8 πολίτες. Η έκρηξη αυτή έγινε κοντά σε στρατόπεδο αναγνωριστικής μονάδας του ρωσικού στρατού, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Μόσχα.

Επίσης, την ίδια μέρα έγινε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, το οποίο εξερράγη μπροστά στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ουρούς-Μαρτάν. Σκοτώθηκε μόνο ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Το Κέντρο Τύπου των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξουδετερώθηκαν πέντε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοπομπές του στρατού. Η μία εντοπίστηκε 4 χλμ. βόρεια του Σαμάσκι και οι άλλες τέσσερις στο χωριό Πριγκορόντιε, κοντά στο Γκρόζνι.

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Μανίλοφ, τις τρομοκρατικές ενέργειες οργάνωσαν οι Χατάμπ, Μπασάγεφ και Μασχάντοφ. Επέκρινε τους τοπικούς διοικητές για αμέλεια, διότι δεν έλαβαν όλα τα μέτρα για την αποτροπή τους, αφού υπήρχαν πληροφορίες για την προετοιμασία βομβιστικών επιθέσεων από τους Τσετσένους.

Θα επανέλθει ο ύμνος της Σοβιετικής Ενωσης;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί την επαναφορά του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σεβόντνια». Ο Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι προτιμά τον ύμνο της ΕΣΣΔ από τον σημερινό εθνικό ύμνο της Ρωσίας, που είχε εγκριθεί από τον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες κύκλων της ρωσικής προεδρίας. «Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς προτιμά τη μελωδία του ύμνου του συνθέτη Αλεξάντρ Αλεξάντροφ», που γράφτηκε το 1943 και υμνούσε «την αδιάσπαστη ένωση των ελεύθερων Δημοκρατιών που αγκαλιάζουν τη Ρωσία». Οι στίχοι ανήκουν στον Σεργκέι Μιχαλκόφ, πατέρα του σκηνοθέτη Νικίτα Μιχαλκόφ, υπενθυμίζει η εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ