Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα κόντρα κοσμικών - ισλάμ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε «προειδοποιήσεις» προς την Τεχεράνη να πάψει να υποστηρίζει φανατικούς ισλαμιστές στην Τουρκία, προχώρησε χτες το γενικό επιτελείο στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Τσουμχουριέτ» ( «Δημοκρατία»), οι προειδοποιήσεις αποτελούν απάντηση στις αιτιάσεις της φιλοϊσλαμικής εφημερίδας « Ακίτ», κατά του ναυάρχου Γκουβέν Ερκάγια, ο οποίος πέθανε πριν από μια βδομάδα, ότι καταδίωκε μουσουλμάνους. Η εφημερίδα έγραφε ότι πέθανε χωρίς τη συγχώρεση των μουσουλμάνων.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Ατίλα Ατες την περασμένη Τετάρτη: «Θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά με τους γείτονές μας και θέλουμε να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία... Αυτό πρέπει να καταστεί εντελώς σαφές: Δε θα ανεχθούμε αυτά τα συμφέροντα που εργάζονται για να φέρουν μια θρησκευτική διακυβέρνηση στην Τουρκία με μυστικά και βρώμικα μέσα».

Την επομένη, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας Ερτζίν Τζελασίν πήρε τη σκυτάλη: «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά των δυνάμεων που προσπαθούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του κοσμικού κράτους».

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ιράν και παλαιότερα ότι υποστηρίζει φανατικούς ισλαμιστές στην Τουρκία, αλλά οι εντάσεις αυξήθηκαν, όταν ο τουρκικός Τύπος έγραψε την άνοιξη ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από μια σειρά δολοφονιών εξεχουσών προσωπικοτήτων και υπέρμαχων του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, που έγιναν στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, χτες χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν πορείες με αφορμή την 7η επέτειο από εμπρηστική επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο το 1993, που στοίχισε τη ζωή 37 υπέρμαχων του κοσμικού κράτους. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων ποιητές, δημοσιογράφοι, παραδοσιακοί τραγουδιστές και χορευτές, πέθαναν στις 2 Ιουλίου του 1993, μετά από συνέδριό τους σε ξενοδοχείο στη Σεβάστεια, στη μνήμη ποιητή του 16ου αιώνα, που είχε απαγχονιστεί επειδή αντιτασσόταν στο θρησκευτικό φανατισμό. Τότε οι ισλαμιστές που έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο εμπόδισαν τους πυροσβέστες να μπουν στην περιοχή και φώναζαν συνθήματα απαγορευμένης φανατικής ισλαμικής οργάνωσης, την ώρα που το ξενοδοχείο καιγόταν μαζί με τους μετέχοντες στο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ