Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εξαιρούνται του εμπάργκο 190 εταιρίες...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενα ακόμη βήμα προς την εφαρμογή της τακτικής «δαιμονοποίησης» της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας έκανε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου που περιλαμβάνει 190 γιουγκοσλαβικές και θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κολοσσών που εξαιρούνται από το εμπάργκο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκούρναρ Βίγκαντ στις Βρυξέλλες, οι 190 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία εξαιρούνται από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ «επειδή αποδείχτηκε πως δε συνδέονται με την ηγεσία της ομοσπονδίας» και τον πρόεδρο αυτής, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Βίγκαντ, μάλιστα, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση έκδοσης της λεγόμενης «λευκής λίστας» των 190 γιουγκοσλαβικών, αλλά και θυγατρικών ευρωπαϊκών εταιριών, λέγοντας πως το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες επικέντρωσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και όχι κατά του συνόλου του γιουγκοσλαβικού λαού. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεγαλώσει μεσοπρόθεσμα η «λευκή λίστα», καθώς υποστήριξε πως αυτή την περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις και άλλων, πάνω των 100 εταιριών, εκ των οποίων «τουλάχιστον οι πενήντα είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο αυτό τον μήνα».

Μεταξύ των εταιριών που περιελήφθησαν στο «λευκό κατάλογο» είναι γιουγκοσλαβικές εταιρίες τροφίμων, φαρμάκων και ηλεκτρικές εταιρίες, ενώ φυσικά... περιλαμβάνονται και οι.. θυγατρικές ευρωπαϊκών, κυρίως, επιχειρηματικών κολοσσών όπως η «Ericsson», η «Mercedes-Benz», η «Siemens» και η «Volvo»! Αντίθετα, δε συμπεριλήφθησαν στον κατάλογο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προμήθειας καυσίμων, στις τραπεζικές δραστηριότητες ή της αμυντικής βιομηχανίας.

Αρνούνται συνοδεία σε Σέρβους της Στούρμπτσε

Την παροχή προστασίας και συνοδείας σε Σέρβους της πόλης Στούρμπτσε προς άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε χτες να σταματήσει η εκεί δύναμη της «ΚΦΟΡ».Σύμφωνα με αξιωματούχο της «ΚΦΟΡ», οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης δε θα συνοδεύουν πλέον-και άγνωστο έως πότε-τους Σέρβους από το Στούρπτσε (νότιο Κοσσυφοπέδιο) σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, ενώ διακόπτεται η «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ως αφορμή για τη λήψη αυτού του μέτρου προβλήθηκε η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της τοπικής σερβικής κοινότητας με τα τοπικά γραφεία του ΟΗΕ και της «ΚΦΟΡ» στην πόλη Στούρπτσε, ιδιαίτερα μετά την επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων στις 23 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ