Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί η μουσική

Η μουσική και η μουσικολογία έχασε χτες μια αξιόλογη εκπρόσωπό της, την Ολυμπία Τολίκα, η οποία έχασε την πολύμηνη μάχη της με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 56 χρόνων. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα από το Νεκροταφείο Βύρωνα.

Η Ολυμπία Τολίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε και τις ιατρικές της σπουδές για να τις εγκαταλείψει νωρίς και να αφοσιωθεί στη μουσική και στο θέατρο. Αρίστευσε στη Φωνητική, στα Ανώτερα Θεωρητικά και στη Δραματική Τέχνη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο «Απολλώνιο» Ωδείο Αθηνών.

Επί είκοσι πέντε εργάστηκε ως ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο «Αρμα Θέσπιδος», στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάστηκε με την ΕΡΑ και δίδαξε ορθοφωνία και ιστορία της μουσικής στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ηταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εθνικής και Λειτουργικής Μουσικής, της Ενωσης Εκδοτών - Συντακτών Περιοδικών Πολιτισμού, μέλος του ΔΣ του «Λουρίδειου» Ιδρύματος και γενική γραμματέας του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης». Διηύθυνε τα περιοδικά «ΕΙ», «Απόδημον Επος» και το περιοδικό «Πνευματική Ιδιοκτησία» της ΑΕΠΙ.

Η Ο. Τολίκα ήταν η δημιουργός του «Επίτομου Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού της Βυζαντινής Μουσικής» και του «Παγκόσμιου Λεξικού της Μουσικής», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Στοχαστής». Είχε διακριθεί με μετάλλια και τιμητικά διπλώματα (Δήμου Παιανίας και Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Κρήτης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ