Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνοτουρκική συνεργασία σε μνημεία

Λεπτομέρεια από το εσωτερικό της Αγίας - Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Λεπτομέρεια από το εσωτερικό της Αγίας - Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Πενθήμερη συνάντηση (29 Μάρτη - 2 Απρίλη) είχαν στην Κωνσταντινούπολη τα προεδρεία των εθνικών ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αποκατάσταση μνημείων και στις δύο χώρες.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η δημιουργία στέγης για το Διεθνές Τμήμα του Συμβουλίου, σε κτίριο που παραχωρεί το Ιδρυμα του Μπαλουκλί (το ερειπωμένο σήμερα «σπίτι του παπά» στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Επίσης συζητήθηκε η προώθηση μελετών για την αναστήλωση των εκκλησιών του Ταξιάρχη και Αγίας Τριάδας στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, των τζαμιών Φαϊκ - Πασά Ιμαρέτ και Φερούμ στην Αρτα και των χαμάμ στη Ναύπακτο και στα Ιωάννινα. Σε αυτό το πλαίσιο θα οργανωθούν διαλέξεις και επισκέψεις και θα προωθηθεί η έκδοση περιοδικού για τα μνημεία των Βαλκανίων. Σχεδιάζεται ακόμα η οργάνωση προγράμματος με το όνομα «Πολιτιστική Εγνατία» που θα οργανωθεί από τα ICOMOS Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το Αρχιγένειο Παρθεναγωγείο στους Επιβάτες της Σηλυβρίας και στην ίδια περιοχή την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1857). Επίσης επισκέφθηκαν την Αγιά Σοφιά και την Αδριανούπολη. Τέλος τον Οκτώβριο (12 - 15) θα οργανωθεί συμπόσιο με θέμα «Σεισμοί και Ιστορικά Μνημεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ