Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυβέρνηση έκοψε το επίδομα σε 2.500

Οι εποχιακοί εργάτες έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα (27.1.2004)
Οι εποχιακοί εργάτες έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα (27.1.2004)
Αποκλείει από το επίδομα των 1.000 ευρώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 2.500, περίπου εποχιακούς εργάτες, στη Λάρισα, οι οποίοι πέρσι έκαναν ελάχιστα μεροκάματα στα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων που υπολειτούργησαν, λόγω της καταστροφής των δεντροκαλλιεργειών από τον παγετό του περασμένου Απρίλη. Με χτεσινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα το επίδομα δεν το παίρνει η πλειοψηφία των εργατών, καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται για την καταβολή του, μεθοδεύτηκαν, έτσι ώστε ν' αποκλειστούν και να μην το δικαιούνται.

Η απόφαση αυτή - αναγκάστηκε να την πάρει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εποχιακών εργατών, στην οργάνωση και τον συντονισμό των οποίων πρωτοστάτησε η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - προκάλεσε την έντονη οργή και αγανάκτηση των εποχιακών εργατών, οι οποίοι και θα τιμωρήσουν όπως αρμόζει τους υπεύθυνους για την τραγική τους κατάσταση, στις ερχόμενες εκλογές.

Την κυβερνητική απόφαση αποκλεισμού τους από το επίδομα των 1.000 ευρώ καταγγέλλουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας και το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.

Η προκλητική απόφαση

Στην απόφαση του Δ. Ρέππα αναφέρεται πως «χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1.250 ανέργους από κονσερβοποιία, κυβωτοποιία, διαλογητήρια των νομών Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικού προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ». Και συνεχίζει: «Η απόφαση προβλέπει την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ στον καθένα, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Να μην επιδοτούνται λόγω ανεργίας, να μην έχουν λάβει το ειδικό εποχιακό επίδομα του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 το 2003, να έχουν πραγματοποιήσει τα έτη 2001 - 2002 αθροιστικά 80 ημερομίσθια και το 2003 να έχουν πραγματοποιήσει 99 ημερομίσθια και το οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το 2002 (εκκαθαριστικό 2003) το ποσό των 14.500 ευρώ».

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Εργασίας εξαιρούνται από την καταβολή της επιδότησης οι 2.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε δεν έκαναν μέχρι 80 ημερομίσθια το 2001 και το 2002 - την περίοδο του μεγάλου παγετού, εξαιτίας των οποίου καταστράφηκαν ολοσχερώς οι περισσότερες δεντροκαλλιέργειες - είτε έκαναν περισσότερα ημερομίσθια από τα 99 που βάζει ως όριο και λιγότερα από 125 που είναι το όριο για το επίδομα ανεργίας και είτε, μπορεί να έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω και από το όριο που τίθεται στην απόφαση, εφόσον εργάζονται και άλλα μέλη της οικογένειας. Ετσι, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, για λίγα ημερομίσθια, αποκλείει την πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας, από την οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 1.400, περίπου, εργατών της «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», οι οποίοι την περίοδο 2001 - 2002 έκαναν το πολύ 70 μεροκάματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΚΛ στο αίτημά του προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ για την καταβολή του επιδόματος είχε θέσει τις εξής προϋποθέσεις: Οι εργάτες να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 ημερομίσθια το 2001 - 2002 και να μην ξεπερνούν τα 124 ημερομίσθια το 2003, αφαιρουμένων των ενσήμων των δύο τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση, με απόφαση του ΟΑΕΔ, εξαίρεσε το νομό Λάρισας και τους 3.850, εποχιακά απασχολούμενους από την καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ, ανακοινώνοντας ότι θα το δώσει μόνο στους συναδέλφους τους στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των εποχιακών εργατών, οι οποίοι αφού προχώρησαν σε κατάληψη του ΟΑΕΔ στη Λάρισα κατάφεραν ν' αποσπάσουν τη δέσμευση σχετικά με την καταβολή του επιδόματος. Το θέμα είχε θέσει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση του προς τον υπουργό Εργασίας ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Βεβαίως, ύστερα και από την προκλητική εξαίρεση της πλειοψηφίας τους από την καταβολή του επιδόματος, οι εποχιακοί εργάτες έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στις ερχόμενες εκλογές να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τους υπεύθυνους, που είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για την τραγική κατάσταση όπου έχουν περιέλθει και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, που όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους και γενικότερα δίνει τη μάχη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ